Tarbijakaitse õpetab Jänku-Jussi abil lapsi targalt tarbima

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteka Jänku-Juss Johan Leoste ja Mõmmi Karl Leoste multikat vaatamas.
Lasteka Jänku-Juss Johan Leoste ja Mõmmi Karl Leoste multikat vaatamas. Foto: Margus Ansu

Tarbijakaitseametil on valminud esimene väikestele tarbijatele suunatud õpetliku sisuga DVD «Jänku-Juss õpib targalt tarbima», kus antakse nõu, millele ostmisel tähelepanu pöörata.


DVD annab teada, mis tähendus on märkidel riietel ja toidukaupadel, samuti seda, kuidas mõjutavad meid reklaamid ja muud vajalikku. Plaadid saadetakse kõikidesse eesti- ja venekeelsetesse lasteaedadesse ja koolidesse märtsis-aprillis. Tarbijakaitseameti hinnangul on need abistavaks õppematerjaliks teadlike tarbijate kujundamisel.

Lapsed omandavad tarbijarolli juba varakult, valides ja ostes kaupu sageli pelgalt reklaami ja ilusa pakendi järgi, mis teeb neist turustajatele ahvatleva sihtrühma. Järjest enam pakutakse koolieelikutele ja varases koolieas lastele spetsiaalselt nende sihtgrupile suunatud tooteid ja teenuseid ning lapsed veedavad suure osa oma vabast ajast tarbimiskeskkonnas.

Muutused ühiskonnas on suurendanud tarbijahariduse andmise vajalikkust üha noorematele, et nad suudaksid toime tulla oma igapäevase tarbijarolliga, sest lapsena õpitud harjumused mõjutavad tarbimiskäitumist ka hilisemas elus.

Tarbijakaitseamet on paari eelmise aasta jooksul andnud välja õpetlikke Jänku-Jussi teemalisi multifilme, mis nüüd on kõik kogutud kokku ühele plaadile.

Teemade ring plaadil on lai, kuid selle loomise eesmärk ei ole kogu informatsiooni lastele meelde jätmine, vaid see, et nad saaks üldteadmisi targast tarbimisest.

Plaadilt saab teada:

  • Et kaupadel on olemas märgistus, mis annab meile vajalikku teavet;
  • Et odava hinna pärast ei tasu asju kokku kuhjata;
  • Milleks on toodetele välja pandud hinnad;
  • Kellelt ja kust huvipakkuva toote kohta infot küsida;
  • Millised ohud võivad varitseda internetis ehk kuidas osta ohutult e-kauplusest;
  • Millele pöörata tähelepanu reisi planeerides jms.

Plaat koosneb seitsmest tarbijakaitseameti ja Lastekas.ee portaali koostööna sündinud multifilmist: «Jussi ja Jassi pesupäev», «Jänku-Juss õpib internetiohtusid vältima», «Jänku-Juss uurib reisipakkumisi», «Jänku-juss läheb reisile», «Jussi ja Jassi ostupalavik», «Juss mängib poodi», «Juss käib poes».

Lisaks on plaadil kolm väljatrükitavat tarbimisteemalist värvimisraamatut. Kõiki multifilme on võimalik vaadata ka vene keeles. Tarbijakaitseamet saadab plaadid kõikidesse eesti- ja venekeelsetesse lasteaedadesse ja koolidesse märtsis-aprillis. Plaate jaotatakse tasuta.

Plaadil olevad multifilmid leiab ka tarbijakaitseameti Youtube lehelt http://www.youtube.com/tarbijakaitseamet
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles