Vead, mis võivad tekkida koduveini tegemisel

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduvein.
Koduvein. Foto: Lauri Kulpsoo

Veinivilla perenaine Tiina Kuuler soovitas koduveini tegemise kasutada maksimaalselt kolme erinevat komponenti.


«Üle kolme läheb enamasti liiale. Kui üks komponent on see, mis moodustab põhimaitse, siis teine on see, mis annab midagi juurde. Ta näiteks annab värvi, nagu tehakse õuna ja arooniat segamini – aroonia annab sügavamat tumedamat värvi. Või siis, et üks on magus ja teine on hapukam, et saada seda hapet juurde. Niimoodi on mõtet segada, aga üle kolme on juba liig,» selgitas veinikoolitaja.

Üks viga, mida Eestis väga tihti tehakse, on juba natukene riknema hakanud marjade kasutamine. «Ja jutt on selline, et ah, nad juba hakkasid otsast käärima, lasin siis veiniks. Tegelikult kui on juba mingi käärimine hakanud, siis seal võivad olla hoopiski halvad pärmitüved. Sellest ei tule head veini, kui kasutada juba pooleldi riknenud marju või moosi või midagi sellist,» möönis Kuuler.

Üks viga mida veel tehakse, on see, et kasutatakse tavalist pagaripärmi. «Tegelikkuses kasutatakse veini jaoks spetsiaalset veinipärmi. Pagaripärm tekitab imeasju, aga see ei ole vein, mis sellest välja tuleb,» selgitas naine.

Kui aga vein saab juba tegemise käigus liiga palju õhku ja hakkab oksüdeeruma, läheb too äädikaks kätte ära. «Ja seda enam ei paranda. Äädikaks läinud veini ei ole võimalik enam tagasi pöörata ega parandada,» nentis Kuuler ning lisas, et sellisel juhul võib sellel lasta lõpuni äädikaks käia ja kasutadagi äädikana.

Korralikud korgid

Veini säilitamisel on põhiline, et see oleks korralikult õhukindlalt kinni. «Mida ma ei soovita kasutada, on korra kasutuses olnud korki, millel on korgiavaja juba sees olnud, sest varem või hiljem hakkavad need õhku läbi laskma ja kohutavalt kahju on, kui vein on hästi välja tulnud ja siis kui oled korkide arvelt koonerdanud ja kui aasta või kahe pärast selgub, et see vein ei ole hästi säilinud,» rääkis naine. Uusi korke saab osta näiteks tavalisest supermarketist või kodutarvete poest.

Veini võib villida ka keeratava korgiga pudelisse, ent siis tuleks kork küünlarasvaga üle lasta. «Ükskõik kui kõvasti sa selle kinni keerad, siis ikkagi võib hakata õhku vahelt läbi imbuma ja vein võib minna raisku,» möönis Kuuler.

Plastpudelisse võib joogi panna veinimeistri sõnul ainult sellisel juhul, kui see on plaanis esimese poole aasta jooksul ära juua. Veini pikemaks säilitamiseks tuleks aga kasutada klaaspudelit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles