Need viis küsimust annavad aimu töökollektiivi tugevusest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökollektiivis on austus ja tunnustamine väga olulised.
Töökollektiivis on austus ja tunnustamine väga olulised. Foto: SCANPIX

Kui soovid ülemusena luua eduka ja lojaalse töökollekiivi, siis «töölt lahkumise» intervjuude asemel oleks aeg hakata pidama «tööle jäämise» intervjuusid.

Väga tihti unustavad ettevõtted oma töötajate ideid kuulda võtta ja neid tunnustada, vahendab Business Insider. Tavaliselt lahkub töötaja mitte töö, vaid ülemuse pärast. Kui lahkumisavaldus on üle antud, alles siis tehakse töötajaga intervjuu, et mõista, mida muuta ja parandada.

Selle asemel võiks tööandjad teha intervjuusid töötajatega, kes ei plaani veel lahkuda. See võib olla ennetav meede, et hoida tublit töötajat enda juures.

Hoiatusena tuleb aga öelda, et selleks, et töötaja julgeks oma ideid ja nurinaid ülemustele avaldada, tuleb vestlusel tagada võimalikult aus ja turvaline õhustik. Töötaja ei tohi tunda, et talle surutakse midagi peale, vaid ta peaks tundma, et tema mõtted on oodatud ja nendega arvestatakse.

Selleks, et vestlust töötajaga lihtsamaks teha, on Business Insider reastanud viis küsimust, mida oma töötaja käest küsida:

Mis sulle sinu töö juures meeldib?

See küsimus seab positiivse noodi vestlusele, kus töötaja hakkab mõtlema asjadele töö juures, mis talle rahuldust pakuvad.

Kirjelda ühte head tööpäeva, mis sul hiljuti oli?

Lase neil meelde tuletada nende positiivne ja hea mälestus töö juures. See aitab tööandjal aimu saada,  milline nende tööpäev on ja tekitab töötajas hea tunde vaadates tagasi ühele toredale tööpäevale.

Kas sa tunned, et sinu oskusi ja andeid on kasutatud parimatel viisidel?

Parimal juhul saad sa teada, et sinu töötajal on mingeid oskusi, mida sul vaja on. Sellisel juhul võidab nii töötaja kui ka tööandja: töötaja tunneb, et teda väärtustatakse ja tema oskusi märgatakse; ülemus saab pakkuda töötajatele võimalusi enda tugevusi arendada ja võimalik et seeläbi teenida ka tulu ettevõttele.

Kas sind tunnustatakse piisavalt tehtud töö eest?

Suurtel ettevõtetel on tihti raske märgata kõiki alluvaid, mistõttu võib mõni tunnustus minna kaduma.

Kas sa tunned, et sind austatakse?

Ülemused peaksid selle küsimuse esitama, et teada saada, kui terve nende meeskond on. Kas on mõni tüli üleval, mis rikub head meeskonnatööd? Kas see tüli rikub ka üldist õhkkonda ja sunnib seeläbi inimesi ettevõttest lahkuma? Uuringud on näidanud, et töökollektiivis on austus üksteise vastu ülimalt oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles