Rootsi spetsialist: noorte jaoks on turg ohtlik ala

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismelised.
Teismelised. Foto: SCANPIX

Tallinnas toimuval tarbijahariduse konverentsil esinenud Rootsi järelevalveasutuse tiimijuht Karin Weinz ütles, et noorte vaatevinklist on turg väga ohtlik ala, kus tuleb liikuda suure ettevaatlikkusega.

Weinzi väljaütlemise taga on 2008. aastal tehtud Rootsi noori hõlmanud uuring, mille tulemused osutasid, et noorte jaoks on tarbimine ja seeläbi võlgadesse sattumine probleem ning see näitab kasvutrendi.

Riskid tarbimisel tulenevad rootslaste uuringu järgi peamiselt kolmest tegurist – lüngad teadmistes, väär suhtumine rahasse ja tarbimisse ning võimalused osta kasutades krediiti.

Teadmiste puhul ilmnes täpsemalt, et noored teavad küll, mis on eelarve ja oskavad seda osalt ka teha, kuid kas nende tehtud eelarve on ka mõistlik, on omaette küsimus. Uuringu käigus tuli noortel panna kokku konkreetne kuueelarve. Selgus, et näiteks kulutused meelelahutusele olid väga suured, samas unustati ära toit. Lisaks tunnistas osa lapsi, et teevad ka reaalses elus endale eelarve, kuid ei pea sellest väga kinni.

Suhtumise osas tõi Weinz välja, et noorte jaoks on tarbimine pigem identiteedi ja elustiili küsimus. Seetõttu on ka tarbimise piiramine või lõpetamine nende puhul keeruline.

Oma ettekande lõpus märkis naine, et samas ei ole kõik noored ühesugused. On ka neid, kes on mõistlikud ja teadlikud ega satu ilmselt tulevikus võlgade küüsi. Ta tõi näiteks oma kaks teismelist last – pojal on raha vaid ühel päeval kuus ehk päeval, kui ta saab taskuraha, kuid tütrel on raha iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles