Pahavara levitamisviiside TOP

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskriisi ajal on suurenenud internetis levitatava pahavara hulk.
Majanduskriisi ajal on suurenenud internetis levitatava pahavara hulk. Foto: Marina Lohk

Selle aasta esimese kvartali kõige populaarsemad pahavara levitajate peibutised olid videofailid ning programmide uuendused, selgub PandaLabsi andmetest.

PandaLabs tegi kokkuvõtte Panda Security viirustõrjeprogrammide blokeeritud veebilehtedest. Selgub, et veerand sellistest lehekülgedest kasutas videoid ja muid multimeedia elemente. Veidi üle viiendiku lehekülgedest viitasid programmide uuendustele, 16,5 protsenti võtmekoodide generaatoritele ja 16 protsenti blokeeritud lehekülgedest olid sotsiaalvõrgustikud.

Kõige ohtlikumaks leheküljeks pidasid viirustõrjed ühte Brasiilia veebilehte, kus näidati Jaapani konsulaadi levitatud tsunami videot.

«Kasutajad langevad jätkuvalt pahavara levitajate ohvriks, kes pakuvad neile põnevaid videoid või nende lemmik-teleseriaalide uusi osi,» tõdes PandaLabsi tehnikadirektor Luis Corrons.

«See on häkkerite lemmikrelv, sest nõuab minimaalseid investeeringuid ja võimaldab samal ajal maksimaalsel hulgal ohvreid ligi meelitada,» lisas ta. Enamik sellised lehekülgi paigaldavad kasutaja teadmata nende arvutisse troojalase.

Pahavara levitajate edetabeli viiendal kohal on e-raamatud, neile järgnevad failijagamisprogrammid ning täiskasvanute leheküljed. Edetabeli lõpetavad erinevat tarkvara, operatsioonisüsteeme, brausereid, videomänge ja viirusetõrje programme pakkuvad veebilehed.

Levinumad pahavara levitajad
Video25,02%
Programmide uuendused21,63%
Võtmekoodide generaatorid16,53%
Sotsiaalvõrgustikud16,00%
E-raamatud5,26%
Failivahetusprogrammid4,21%
Täiskasvanute saidid4,18%
Operatsioonisüsteemid1,54%
Brauserid1,10%
Videomängud0,89%
Viirusetõrje0,3%

Allikas: Panda Labs

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles