Geenid võivad koera kurjaks muuta

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani mees jalutab akita-tõugu koeraga.
Jaapani mees jalutab akita-tõugu koeraga. Foto: SCANPIX

Jaapani uurijad leidsid, et tigedad koerad reageerivad tugevamini testosteroonile.


Koerte agressiivsusel on mitmesuguseid põhjuseid. Tõud erinevad temperamendi poolest, samuti võivad koera ettearvamatu käitumise põhjuseks olla omaniku valed kasvatusvõtted, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Tokio ülikooli bioloogid näitasid, et kurjade isaste akita-tõugu koerte hormooniretseptorid on eriti tundlikud imetajate peamisele meessuguhormoonile – testosteroonile.

Eestis on akita veel üsna vähetuntud, puhtatõulisi koeri on paarikümne ringis. Tegemist on Jaapani põhjaosast pärineva tõuga, mis on oma nime saanud Akita prefektuuri järgi. Akitasid on kasutatud suurulukite küttimiseks, võitlus- ning valvekoertena.

Ajakirjas Biology Letters ilmunud artiklis näidatakse esmakordselt, et koerte agressiivsus võib olla seotud testosterooni retseptorgeeniga. Uurijad palusid sajal akita-omanikul hinnata põhjaliku küsimustiku abil oma lemmikute iseloomuomadusi – sotsiaalsust, valmidust mängida, närvilisust, agressiivsust. Seejärel analüüsisid teadlased koerte DNAd.

Tuli välja, et kurja loomuga isastel koertel esines testosterooni retseptorvalgu geen lühenenud kujul. Sellise geeni poolt toodetud valk põhjustas loomade tugevamat reaktsiooni testosteroonile – ärrituva ning agressiivsema iseloomu. Rohkem kui pooltel kõikidest uuritud akitadest esines geen just lühikese vormina.

Kuid emaste koerte puhul ei õnnestunud seost iseloomu ja geeni vahel näidata. Ilmselt on koerasoo õrnema ja tugevama poole reaktsioonid meessuguhormoonidele erinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles