Jamie Oliver õpetab, kuidas valmistada külmpruulkohvi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmpruulitud kohv.
Külmpruulitud kohv. Foto: www.jamieoliver.com

Kui ühtki kohvikut parajasti tee peale ei jää või on lihtsalt soov kohvimaailma trendi ise järele proovida, võib külmpruulitud kohvi ka iseseisvalt valmistada.

Külmpruulkohv pole seesugune trend, mida ei saaks igaüks ise katsetada, sest sisuliselt tähendab see uhke sõna vaid kohvi, mida on hoitud tükk aega külmas vees, kurnatud ning sellele jääd lisatud.

Erinevalt tavalisest kohvist on külmpruulkohvi valmistatud külma veega, mis annab selle mahedama ja magusama maitse, samas kui kuum vesi toob pigem välja kohvi mõru meki. Selle erinevus jääkohviga on aga see, et jääkohvi saab kiiresti valmis, külmpruulkohvi ootab aga üsna pikk «leotamine» ja mõningane kurnamine.

Külmas vees leotatud kohvi tuleb valada läbi sõela või marli, et kohvipaks sellele pidama jääks.
Külmas vees leotatud kohvi tuleb valada läbi sõela või marli, et kohvipaks sellele pidama jääks. Foto: www.jamieoliver.com

Külmpruulkohvi fänniks on ka populaarne kokk Jamie Oliver, kes soovitab inimestel proovida ka ise selle kohvitrendiga katsetamist. Oliveri retsept on järgmine:

  • Seadista oma kohviveski nii, et kohvioad oleks pärast jahvatamist umbes leivapuru sarnase suurusega. Jahvatamine olgu pigem jämedateralisem kui peenem. Kasutada võib nii kohviube kui ka tavalist filtrikohvi.
  • Võta suur purk või muu anum ning vala kohvipuru sinna sisse. Ühe osa kohvi kohta kalla sellele peale kaheksa osa külma vett.
  • Sega vesi kohvipuruga segamini, kata anum kaanega ning jäta 18-24 tunniks jahedasse kohta seisma.
  • Vala kohv läbi sõela suurde kaussi, et suurem osa kohvipaksu jääks sõelale. Seejärel kalla järgijäänud kohvijook ettevaatlikult ja aeglaselt läbi kohvifiltri uude anumasse. Korda läbi filtri valamist paar-kolm korda, kuniks sa ei näe kohvi sees enam puru. Kui see täielikult ei õnnestu, pole põhjust muretseda, sest kohvipuru oli ilmselt liiga peenike.
  • Serveeri nõrutatud kohvijooki jääga ning soovi korral lisa piima ja suhkrut. Ülejäänud kohv kata kaanega ning pane külmikusse. Jahedas hoides peaks see tänu madalale happelisusele säilima kuu aega või enamgi veel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles