Euroopa Kohus: taimetooteid ei tohi kutsuda piimaks või juustuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandlipiim.
Mandlipiim. Foto: Panthermedia / Jiri Hera

Euroopa Kohus leidis, et täielikult taimepõhiseid tooteid ei tohi põhimõtteliselt turustada piima, koore, või, juustu või jogurti nime all ning sama kehtib ka juhul, kui toote nimele on lisatud taime nimi.

Saksa konkurentsiteemadega tegelev ühendus Verband Sozialer Wettbewerb pöördus Trieri piirkonnakohtu poole, süüdistades Saksa taimetoidutootjat TofuTowni Euroopa Liidu regulatsioonide rikkumises, sest viimane kasutas oma toodetel tähistusi nagu «tofuvõi», «taimne juust» ja «köögiviljajuust».

TofuTowni hinnangul ei ole selline toodete turustamine vastavate regulatsioonidega vastuolus, kuna tarbijate arusaam piimatoodetest on viimastel aastatel oluliselt muutunud. Lisaks sellele kasutatakse termineid alati koos päritolutaime nimega, näiteks «tofuvõi» või «riisikoor».

Saksa piirkonnakohus pöördus Euroopa Kohtu poole, et see tõlgendaks vastavaid EL-i regulatsioone. Kohus leidis, et EL-i regulatsioonide kohaselt võib piimana designeerida ainult loomapiima ning sama kehtib ka teistele piimatoodetele. Regulatsioonides on aga ka erandid, nagu näiteks Prantsuse crème de riz ehk riisikoor.

Kohus leidis ka, et taime nime lisamine tootele ei mõjuta keeldu mitte kuidagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles