Lamba järgi loodud robot niidab murulapi iseseisvalt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotniiduk.
Robotniiduk. Foto: Tootja foto

Need, kes ei ole just muruniitmise fännid, võivad nüüd kergemalt ohata – lisaks robottolmuimejatele on turule jõudnud ka robotniidukid.

Hiljuti teatas Eesti pressile oma uuest robotmuruniidukist Automower 305 Husqvarna. Firma disainer Ed Martin avaldas, et robotniiduki loomisel sai ta inspiratsiooni lammaste jälgimisest. Karjamaadel söövaid loomi nagu lambad võib tema sõnum pidada maailma esimesteks muruniidukikeks. Lambad näksivad muru pidevalt ja hoiavad selle madalana ning seda rahulikul ja vaiksel moel. Sama eesmärki peaks täitma ka robotniiduk.

Eestlaste jaoks uus robotniiduk Automower 305 on abiks vaid väiksematel platsidel, tootja sõnul kuni 500-ruutmeetriste aedade puhul. Erineva võimsuse ja võimekusega masinaid on turul siiski ka laiem valik.

Kõnealune uudisrobot on seitsmekilone ja töötab liitium-ioonaku pealt ning suudab seda ka ise laadimisjaamas laadida. Kuna niiduk on võrdlemisi kerge ja toimetab aias vaikselt isekeskis, on tootja pidanud mõtlema ka turvalisuse peale.

«Kerge on seda teise kohta viia aga ainult omanikul, sest ka see robotniiduki mudel on varustatud varguse-vastase süsteemiga, alarmi ja personaalse PIN-koodiga, mis muudab varastatud masina kasutuks,» selgitas Jaanus Vahesalu, Husqvarna Eesti tegevjuht.

Vahesalu avaldas sarnaselt Martinile ka arvamust, et tulevikus on taolised robotniidukid aedades sama tavalised kui näiteks pesumasinad kodudes praegu. Samas nimetavad oma arvamust internetis avaldanud testijad neid ikkagi nišitoodeteks ja seda eelkõige kõrge hinna tõttu.

Robotniidukite plussidena tõi firma Eesti filiaali juht välja neli asja: see ei saasta õhku, tegutseb täiesti iseseisvalt, kasutab vähe elektrit ning ei tekita müra.  

Hindajad on sellele nimekirjale lisanud veel paar positiivset omadust – see on turvalisim viis muruniitmiseks, sest inimene ei pea töö tegemiseks isegi selle lähedusse minema, ning väikse roboti töö jälgimine on lõbus meelelahutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles