Eesti toiduainetööstus teenis mullu IV kvartalis läbi aegade suurima kasumi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Keskpanga teatel on Eesti toiduainetööstus hinnatõusust tublisti tulu lõiganud, saades 2010. aasta neljandas kvartalis läbi aegade suurima kasumi.

«Eesti peamiste kaubanduspartnerite inflatsioon on viimasel ajal samuti kiirenenud. Eesti toiduainete hinnad sõltuvad väliskaubanduspartnerite turul toimuvast ning on seetõttu viimase aastaga märkimisväärselt tõusnud. Eesti toiduainetööstus on hinnatõusust tublisti tulu lõiganud, saades 2010. aasta neljandas kvartalis läbi aegade suurima kasumi. See oli koguni kuuendiku võrra suurem kui 2008. aastal saavutatud rekordtase,» kirjutas Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Lindpere sõnutsi on globaalsed hinnamuutused üle kandunud juurdehindlusse toiduainete tarneahela erinevates osades. «Juurdehindluse suur kõikumine on tuntav ka toiduainete tarbijahindades ja seepärast on Eesti inflatsioon olnud teiste riikide omaga võrreldes märksa heitlikum.»

Näiteks piimatoodete tarbijahind on toorpiima 1-protsendisele muutusele reageerinud isegi kuni 2-protsendise muutusega, kuigi piima tarbijahind koosneb peale toorme veel paljudest muudest komponentidest.

«Liha ja teraviljatoodete puhul ei ole sellist tundlikkust märgata. Kui põllumajandus- ja loomakasvatustoorme hulgikaubanduses eelmisel aastal juurdehindlus taastus, siis toiduainete hulgikaubanduses see üllatuslikult langes. Samas ei saa välismaiste tegurite kaela ajada jaekaubanduse juurdehindluse kasvu, mis kerkis 2010. aastal taas rekordilisele tasemele.»

Peale eurole üleminekut on ettevõtted jätkanud hindade kohandamist, muutes neid turustamise seisukohalt atraktiivsemaks. Tarbijakaitseameti andmetel esines jaanuaris üheksaga lõppevaid hindu pisut enam kui kümnendikul juhtudest, kuid märtsis oli see näitaja tõusnud juba üle viiendiku. Konkurentsisurve eeldusel ei peaks selline hindade sättimine aga kaasa tooma hinnataseme tõusu.

Euroala aastane inflatsioon kasvas Eurostati esialgse hinnangu kohaselt märtsis 2,6 protsendini, kusjuures enim on viimastel kuudel tõusnud toiduainete hinnad. Euroala keskpankade eesmärk on hoida inflatsioon keskmises plaanis alla 2 protsendi, kuid selle lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles