Riik keelab koolipuhvetis saiakeste müümise (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saiakesed. Foto on illustratiivne.
Saiakesed. Foto on illustratiivne. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Riik tahab alates 2019. aastast keelata koolipuhvetites saiakeste, rämpstoidu ja karastusjookide müügi, et kaitsta laste tervist.

Muudatused on osa sotsiaalministeeriumis valminud mahukast rahvatervise seaduse eelnõust, mis läks nädala alguses teistele ministeeriumitele kooskõlastamiseks, kirjutab Äripäev. 

Tekstist ei tule küll otsesõnu välja, missugune kaup täpselt keelatakse, öeldud on vaid, et välistatakse «madala toiteväärtusega ja kõrge energiasisaldusega» kauba müük. Arvata aga võib, et see tähendab kõike moosipallidest kartulikrõpsude ja limonaadini.

«Kool ja koolieelne lasteasutus on ideaalseks kohaks ülekaalulisuse ennetamise sekkumismeetmetele, millega mõjutatakse laste toitumiskäitumist ning mille eesmärk on muuta teadmisi ja suhtumist ning toidu- ja joogitoodete kättesaadavust,» seisab eelnõu seletuskirjas. Sätte eesmärk on tagada laste tervise kaitse ning välistada koolieelsetes lasteasutustes ja üldhariduskoolides selliste toitude müümine, mis ei ole laste tervist toetavad.

«Lapsed on piiratud teovõimega isikud, kuid koolis viibimise ajal on neil tihti võimalus teha iseseisvalt otsuseid/tehinguid, ostes erinevaid toiduks mõeldud tooteid. Lapsed ei pruugi olla võimelised ega omada piisavalt teadmisi sellest, millised tooted on nende tervist toetavad ning millised mitte,» kirjutasid seletuskirja koostajad.

Kuigi eelnõuga tehtava piiranguga tekib ettevõtlusvabaduse riive, on see sotsiaalministeeriumi hinnangul siiski proportsionaalne meede tagamaks elanike põhiõigust oma tervise kaitsele. Piirang ei välista ettevõtjatel, kellel on lasteasutuste territooriumil müügikohad, kasu teenida, kuid neil pole võimalik teatud tooteid müüa. Samas on neil võimalik müüa paljusid alternatiivseid tooteid, mistõttu ei ole riive suur.

Eesti rahvastiku toitumisuuringu andmetele tuginedes, oli 2014. aastal 6–9-aastaste hulgas 32 protsenti poistest ja 30 protsenti tüdrukutest ülemäärase kehakaaluga, 10–13-aastaste hulgas olid vastavad näitajad aga 34 protsenti ja 35 protsenti. 2016. aastal 381 koolis tehtud COSI (Childhood obesity surveillanve initiative) uuringust selgus, et Eesti koolide territooriumidel olevates kohvikutes ja müügiautomaatides pakuti kõige enam müügiks maiustusi, mahlajooke, võileibu ja karastusjooke.

Kusjuures vaid 23,7 protsenti puhvetitest ja müügiautomaatidest pakkusid müügiks puuvilju ning vaid 15,8 protsenti köögivilju. «Käesoleva eelnõuga tehtava müügipiirangu eesmärk on muuta laste haridusasutustes asuvate müügikohtade sortimenti senisest laste tervist toetavamaks,» seisab seletuskirjas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles