Snapchati uus kaardifunktsioon võib ohustada noorte privaatsust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: News Club

Snapchati tutvustas uut Snap Mapi funktsiooni, kus saab üksteise asukohta jälgida – ühest küljest on see sõpradele huvitav, teisalt võib häirida kasutajate privaatsust.

«Nädal tagasi tutvustati Snapchati Snap Mapi, mis laseb põhimõtteliselt sündmusi ja tehtud pilte siduda kaardiga. Kui seaded pole korralikult üle vaadatud, võib Snap Mapi kasutamine tähendada ka seda, et sõpradel on võimalus reaalajas vaadata, kus nende sõbrad parajasti asuvad,» kirjeldas oma Facebooki kontol veebikonstaabel Maarja Punak.

Seega annab Snap Map võimaluse enda asukoha järel luurata, kui selleks loa annad –  nii mõnigi kasutaja on uuenduse osas rahulolematu.

Snap Mapi on Punaku sõnul võrreldud Harry Potteri raamatuist tuntud võlukaardiga, mis näitas koolimaja iga salanurka ning kõikide elusolendite ja vaimude asukohta. Põhierinevus on selles, et Snap Mapil mitte-sõprade asukohti näha pole võimalik.

«Kui head sõbrad teavad üksteise asukohta, polegi ehk hull, kuid vaadates noorte Snapchati sõbranimekirju, siis leidub seal kindlasti neid, keda päriselus ei tunta ning võõrastele kodu või ka enda asukoha avalikustamine ei pruugi olla hea mõte,» rõhutas Punak.

Kui Sa ei taha olla leitav, siis tea, et

  • rakenduses «Ghost Mode»-meetodit kasutades on võimalik muuta ennast teistele nähtamatuks, samal ajal teisi kaardil siiski jälgides (põhimõtteliselt on see nagu Harry Potteri võlukeep, mis kandja nähtamatuks muudab);
  • rakenduse seadetes on võimalik keelduda asukoha tuvastamisest;
  • mobiilses seadmes saab lülitada välja asukoha tuvastamise.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles