Kas tead, kust on pärit sinu vihmavari ja kummikud?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmavari.
Vihmavari. Foto: Panther Media/Scanpix

Nii vihmavarjud kui ka veekindlad jalatsid veetakse sisse peamiselt Hiinast ja Venemaalt, kodumaised vihmavarjud eksporditakse aga Leetu, Lätti ja Venemaale.

Statistikaameti andmetel oli eelmisel aastal imporditud vihmavarjude ning säärisega kummist ja plastist veekindlate jalatsite kogus 200 000, kirjutab statistikablogis statistikaameti juhtivstatistik Mirgit Silla. Võrreldes varasema aastaga suurenes veekindlate jalatsite sissevedu neli protsenti ning vihmavarjude sissevedu koguni 52 protsenti.

Veekindlad jalatsid tulevad Venemaalt ja Hiinast

Võrreldes 2010. aastaga oli veekindlate jalatsite sissevedu 2016. aastal üle kahe korra väiksem. Mullu Eestisse imporditud veekindlad jalatsid olid peamiselt Hiina ja Vene päritolu (vastavalt 33 ja 31 protsenti kogu veekindlate jalatsite impordist). Hiina päritolu veekindla jalatsipaari keskmine hind oli 7,4 eurot ehk ligi kaks korda kõrgem Vene päritolu jalatsipaari keskmisest hinnast (3,9 eurot).

Eestist eksporditi eelmisel aastal üle 59 000 paari veekindlaid jalatseid, peamiselt Lätti (54 protsenti), Norrasse (26 protsenti) ja Saksamaale (12 protsenti). Kokku veeti 2016. aastal veekindlaid jalatseid 11 riiki ning nende keskmine hind oli ligi 20 eurot. Iga neljas Eestist eksporditud veekindel jalatsipaar oli Eesti päritolu.

Vihmavarjud saabuvad Hiinast

Perioodil 2010–2015 imporditi Eestisse aastas 106 000–154 000 vihmavarju, kuid rekordiliselt suur kogus vihmavarje (üle 200 000 tüki) imporditi just eelmisel aastal. Üldjuhul on vihmavarjude sisseveo kõrghooaeg augustis ja septembris, kuid erandiks oli 2016. aasta, kui vihmavarje imporditi enim mais ja juulis.

Viimastel aastatel on Eestisse pigem imporditud teleskoopvarrega vihmavarje. Kui 2010. aastal sisseveetud vihmavarjudest oli teleskoopvarrega 39 protsenti, siis mullu oli neid koguni 72 protsenti. Peamiselt on Eestisse saabunud vihmavarjud Hiina päritolu. 2016. aastal Eestisse imporditud Hiina päritolu vihmavarjude osakaal oli 86 protsenti ning sisseveetud Hiina päritolu vihmavarju keskmine hind oli 2,5 eurot.

Möödunud aastal eksporditi Eestist üle 9000 vihmavarju - peamiselt Venemaale (57 protsenti), Leetu (20 protsenti) ja Lätti (18 protsenti). Kokku eksporditi 2016. aastal Eestist vihmavarje kaheksasse riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles