Proovi järgi: 11 nutikat kasutusviisi kohvile

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvist järelejääv kohvipaks sobib nii aia- kui kehahoolduseks.
Kohvist järelejääv kohvipaks sobib nii aia- kui kehahoolduseks. Foto: Panther Media/Scanpix

Kohvile leidub lõputult kasutusviise nii aias, nahahoolduses kui ka kodu puhastamisel.

KohviSemu esindaja Tanel Kalmo jagab näpunäiteid, kuidas saab kohvi lisaks energia ammutamisele ka majapidamises kasutada.

Kohvi kasulikkus aias

Kohvipaks teeb aias imesid. Lihtsalt sega see aluseliste ainetega ja väeta sellega pinnast. Taimed hakkavad seejärel kiiresti kohvi häid omadusi tundma. Ussikesed, kes kompostis elavad, toituvad bakteritest, mis hakkavad kohvipaksus kiirelt paljunema. Bakterid kohvipaksus aitavad ussikestel efektiivsemalt seedida.

Väike kogus kohvipaksu on kasulik väetis taimedele, mis nõuavad kõrgemat happesust pinnases, näiteks roosid. Kohvis sisaldub palju vesinikku, kaltsiumit, magneesiumit, kaaliumit ning teisi taimede kasvuks kasulikke mineraale. Kohvipaksu võib panna lihtsalt pinnase peale, ka õhuke kiht ajab asja ära. Enne selle meetodi kasutamist veenduge, et taimed happesust kannatavad – näiteks tomatid ei kasva kohvipaksuga hästi.

Kahjuritõrje

Kohvil on tugev lõhn, mis hoiab paljud kahjurid taimedest eemal. Moskiitod, sipelgad ja vastsed ei talu kohvi happelisust pinnases, mistõttu nad lahkuvad kohtadest, kus happelisus on liiga suur.

Loomade peletaja

Segage kohvipaks teiste tugevalõhnaliste koostisosadega ning maalapp saab kaitstud kutsumata külaliste eest. Enamikel loomadest on palju tundlikumad ninad kui inimestel, seega mõjutavad neid ka lõhnad, mida me ei tunne. Proovige kohvipaksu ja apelsini- või sidrunikoori. Kui tahate kaitsta oma koduloomi kirpude eest, on kohvist jällegi abi. Järgmine kord, kui oma koera vannitate, lisage vette kohvi – see lõhn jääb koera nahale ning hoiab kirpe eemal.

Õhuvärskendi

Kohvist saab valmistada naturaalse õhuvärskendaja. Selleks tuleb panna jahvatatud kohvi õhku läbilaskva riide sisse, see sulgeda ning asetada kuhugi oma koju, et oleksite kogu aeg ümbritsetud kohvi imelise aroomiga.

Värskendage nina

Mitmes parfümeeriapoes on väike taldrik, kus on kohvioad peal. See on seetõttu, et kohv on ideaalne lõhnade neutraliseerija ning võib koheselt värskendada teie lõhnaretseptorid. Peale mitme parfüümi nuusutamist peaksite oma paletti puhastama kohviga, muidu ei pruugi te olla võimelised eristama erinevaid lõhnasid.

Kohv imab ebameeldivaid lõhnu

Kohvil on hea omadus imada erinevaid lõhnu, seega kasutatakse seda tihti külmkapist soovimatute lõhnade eemaldamiseks. Kui tahate saada lahti sibulalõhnadest oma kätel pärast toidu valmistamist, peske neid kohviga. Kohvi saab kasutada ka kraanikausi puhastamiseks, kui see hakkab halvasti lõhnama.

Nahapehmendaja

Kohvipaks on üsna kare, seega on tegemist hea puhastajaga, kuid samas pole tegemist nii kareda ainega, et see nahka vigastaks. Kohv on hea nahapehmendaja, tehes tõhusat tööd isegi õrnal näonahal. Värskendage ja uuendage nahka kohvikoorijaga, mis teeb naha säravaks.  Kohv võib aidata ka tselluliidiga võitlemisel - selleks tuleb segada seda natukese kookosõliga ja määrida nahale.

Kohviga maalimine

Kunstnikud hakkasid kohvi kasutama värvimistehnikana aastaid tagasi - nimelt saab tavalise kohviga värvida mitmeid erinevaid materjale. See aitab esile kerkida soojadel pruunidel toonidel.

Nõudepesemine

Kohvi kare tekstuur teeb toidujääkide mahahõõrumise lihtsamaks. Hõõruge taldrikud puhtaks ja loputage veega – nii lihtne see ongi! See toimib hästi ka õliste nõudega.

Suuvärskendaja

Kohv võib lõhnasid imada mitte ainult külmikust, vaid ka suust - visake paar tervet kohviuba suhu ning võite märgata, kuidas hingeõhk muutub taas neutraalseks.

Juuksehooldus

Kohv kiirendab juuste kasvamist. Tehke tass kanget kohvi ja laske sel maha jahtuda. Tehke kuivadele, puhastele juustele kohvipaksust mask. Jätke see pähe 20 minutiks, seejärel loputage puhta veega välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles