Ehitusmessil sai näha traditsioonilise suitsusauna ehitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal Eesti Näituste messikeskuses toimunud ehitusmessil «Eesti ehitab 2011» tutvustasid Viljandi kultuuriakadeemia tudengid traditsioonilise suitsusauna ehitamiseks vajalikke võtteid.

Kultuuriakadeemia tudengi Martin Hirve sõnul erineb messil näidatud suitsusauna mitusada aastat vana ehitusviis tavalisest näiteks selle poolest, et naelu ehituses ei kasutata ning palgid püsivad koos puidust tappide abil.

Ka  tappe on tema sõnul mitut liiki. «Inimesed küsivad tappide kohta tihti. Väidetavalt on taolist tappi kasutatud Lõuna-Eestis ning mujal on ta vähe levinud. Kuna kumeraid nurki ei ole, on taolist maja käsitöövahenditega mugav ehitada,» sõnas Hirv.

Suitsusaun toimib nagu rehetuba, korsten tal ei ole ning suits juhitakse ruumist välja kas seinas või laes oleva augu kaudu. Sauna saab Hirve kinnitusel ka mitut moodi kütta, omapärasemaks viisiks on Hirve sõnul sauna kütmine väljastpoolt. Ehitatavat sauna tuleb aga seestpoolt kütta.

Selleks, et inimesed näeksid saunaehituse erinevaid etappe, alustati messil palkide ettevalmistusest ja lõviosa ajast on kulunud esimeste ridade tegemiseks.

«Muidu kasutame mootorsaagi ja tempo on kiirem, aga siin kasutame ainult käsitööriistu,» nentis Hirv.

Kui kaua saunaehitus käsitöövahenditega aega võtab, ei ole täpselt teada. Külastajate huvi sauna ehituse vastu on Hirve Sõnul olnud suur.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles