Elektrilevi avastab elektrivarguse kahe tunniga

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrivargus pesunööri kaudu.
Elektrivargus pesunööri kaudu. Foto: Elektrilevi

Mullu tuvastas Elektrilevi 1301 ebaseadusliku tarbimise juhtumit, küll aga suudetakse täna elektrivargus tuvastada ligi kahe tunniga.

«Oma metoodikate abil suudame kahe tunniga tuvastada, millises tarbimiskohas toimub potentsiaalne vargus,» rääkis Elektrilevi tarbimise järelevalve osakonna juhataja Toomas Kask.

Tema sõnul on põhimõtteliselt juba teada kohad, kus toimub ebaseaduslik tarbimine.  «Suuremate juhtumitega tegeleme eelisjärjekorras, väiksemad peavad pisut ootama,» lisas Kask.

Elektrilevi võrku läbib igal aastal ligikaudu 7000 GWh elektrienergiat, millest alla viie protsendi läheb kaduma. Selle põhjuseks on nii elektriliinide soojenemisest tekkiv füüsikaline kadu kui ka elektrivargused. Kui enne uute nutikate arvestite paigaldamist 2012. aastal moodustas võrgust kaduva energia hulk 5,7 protsenti, siis möödunud aastaks oli see vähenenud 4,1 protsendini.

Suures osas tänu kaugloetavatele arvestitele on Elektrilevil õnnestunud nelja aastaga vähendada võrgust kaduva elektri hulka ligi kolmandiku võrra.

«Elektrivõrgu kadu mõjutab meie kõigi makstavat võrgutariifi, seega on edusammud kadude vähendamisel otsene kasu igale tarbijale. Piltlikult võib öelda, et kui Eestis poleks elektrivargusi, saaks pool Saaremaad elektri tasuta,» tõi Kask näite.

Varastatud elektri eest esitas Elektrilevi möödunud aastal 224 000 euro väärtuses tagantjärele arveid. Korduvvarguse puhul pöördutakse aga politseisse.

«Meil on juhtumeid, kus elektrivarguse eest on inimesed mõistetud tingimisi või reaalselt vangi,» lisas Kask. Oma kodulehele saab Elektrilevi nimeliselt välja panna inimesed, kes on ebaseadusliku elektritarbimise eest kohtu poolt süüdi mõistetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles