Ameeriklased avaldasid vähki ennetavad soovitused ohutuks grillimiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillitud kanakoivad.
Grillitud kanakoivad. Foto: Panthermedia.net / Mythja Photography

Kuigi liha grillimine kuulub paljude inimeste meeldivaimate suvetegevuste hulka, võib see suurendada riski haigestuda teatud tüüpi vähki.

Maailma vähiuuringute fondi (WCRF) aprillikuu raportis vaadeldi faktoreid, millel on seos maovähi tekkega, vahendab Business Insider. Kolm riskifaktorit on eelkõige keha kõrge rasvaprotsent, sagedane alkoholitarbimine ning tihe töödeldud lihatoodete tarbimine. See tähendab, et enamiku inimeste jaoks on vähi tekkerisk pigem madal, ent kui inimest iseloomustavad kõik need kolm faktorit, siis risk aina suureneb.

Ameerika vähiuuringute instituut (AICR) koostas nende tulemuste alusel soovitused, kuidas peaksid inimesed grill-liha valmistama. Kuigi tõendeid töödeldud liha ohtlikkuse kohta pole palju, siis on mõnes uuringus leitud, et muuhulgas ka grillitud liha on pigem ebatervislik ja selle tarbimist võiks piirata.

Liha küpsetamine ja kõrbemine väga kõrgetel temperatuuridel, eriti just grillides, võib halvemal juhul viia mürgiste ühendite tekkeni. Nendeks on näiteks polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH) ja heterotsüklilised amiinid (HCA). Rahvusvahelise vähiinstituudi andmeil võivad need ühendid olla vähkitekitavad.

Grillimist ei pea ametkondade kinnitusel küll täielikult hülgama, ent on mõned sammud, mida soovitatakse teha grillimisel tervise ohutuse tagamiseks.

Vähiuuringute instituut (AICR) soovitab:

  • Liha marineerida, sest siis saab selles tekkida vähem HCA- ja PAH-ühendeid;
  • Liha ahjus või pannil eelküpsetada ning jätta grilli ülesandeks vaid liha pruunistamine;
  • Vältida kõrbenud ja söestunud liha söömist;
  • Grillida väiksemaid lihatükke samaaegselt koos köögiviljadega;
  • Soovi korral grillida vaid puu- ja köögivilju, milles ei saa mürgiseid ühendeid tekkida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles