Galerii: täna tähistatakse esmakordselt Eesti jäätise päeva

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Onu Eskimo ehk Evald Rooma esimesel sünniaastapäeval algatab Balbiino uue traditsiooni: Onu Eskimo sünnipäev, 6. juuli, on nüüdsest Eesti jäätise päev.

«Legendaarse Onu Eskimo panus Eesti jäätisetootmisele aluse panemisel on hindamatu ning väärib mäletamist. Eesti jäätisetööstuse grand old man´i Onu Eskimo pärandi hoidjana tunneme Balbiinos vastutust, et mälestus ettevõtlikust mehest, kes armastas jäätist teha ja süüa, kestaks edasi,» rääkis Balbiino turundusdirektor Enel Kolk.

Evald Rooma alustas Tartus jäätisetootmisega 1930. aastatel. Esimese suurema partii tootis ta Tartu laulupeole 1934. aastal. Jäätis sai nimeks Eskimo ning sealt tuleneb ka Rooma hüüdnimi Onu Eskimo.

Nõukogude okupatsioonivõimu tõttu oli ta peagi sunnitud jäätiseäri lõpetama, kuid 1987. aastal alustas ta elu sisse puhumist oma jäätiseettevõttele Eskimo, tehes seda kohe, kui võimud mingitki ettevõtlust võimaldama hakkasid.

Evald Rooma oma kodumaja ees omanimelisel pingil.
Evald Rooma oma kodumaja ees omanimelisel pingil. Foto: Balbiino erakogu

Eskimo jäätiste retseptid pärandas Rooma Balbiinole, kus nende järgi valmistatakse tänaseni populaarset jäätisesarja Onu Eskimo. Balbiino jäätisemuuseumis on ka hoiul jäätisetootmise masinad, millega Rooma tööd alustas.

Mitmed Eesti ettevõtted tähistavad täna samuti Eesti jäätise päeva, pakkudes klientidele spetsiaalselt selleks päevaks valmistatud jäätisedesserte. Balbiino kutsub üles aitama kaasa Eesti jäätise päeva traditsiooni sünnile. Selleks võiksid jäätisesõbrad teha foto endast Eesti jäätist nautimas ning tähistada see sotsiaalmeedias viitega #eestijäätis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles