Marjaõudus Venemaal: mees suri maasikaid süües, pere reanimatsioonis

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ühe pere kolme liikme saladuslik mürgistus Moskva piirkonnas Naro-Fominski linnas Riia tänaval tõi kaasa Venemaa uurimiskomitee menetluse.

60-aastane perepea, tema 57-aastane naine ja 30-aastane poeg kaebasid halva enesetunde üle, kui olid söönud päev varem kohalikult turult ostetud maasikaid ja kirsse, vahendab venekeelne Postimees portaali MK.ru. Kiirabi saabudes oli majaperemees juba surnud. Tema pere viidi intensiivravi osakonda.

Ema ja poeg ei saa tervislikel põhjustel veel praegugi suhelda. «Uurime, mis täpselt selle mürgistuse põhjustas,» sõnas uurimiskomitee pressiesindaja Jelena Fokina.

Samal ajal levivad linnas kuuldused, et kohalike elanike sekka on viimasel ajal ilmunud palju maasikakasvatajaid. Asi seisneb selles, et kannatanud olid rääkinud kiirabi- ja meditsiinitöötajatele ühte ja sama juttu: sellel õnnetul hommikul jõudsid kannatanud süüa vaid mõne marja.

«Äkksurm mürgitatud marjade tõttu – see on täiesti ebareaalne fakt,» rääkis toksikoloog-radioloog Aleksandr Grebenjuk.

«Surmava annuse saamiseks tuleks süüa vähemalt kaks kilogrammi nitraatidega pritsitud marju,» selgitas gastroenteroloog-hepatoloog David Matevosov. «Võin ainult oletada, et südametunnistuseta aednik ei kannatanud oma maasikaid müügiks korjates ära oodata marjadele pritsitud kemikaalide toimimiseks ettenähtud aega. Tavaliselt väljuvad kemikaalid viljast alles nädala või kahe möödudes pärast pihustamist. Sel ajal ei tohi maasikad, nagu ka iga teist​​ puuvilja või marja üldse süüa.»

Kõnealuste maasikate ja maguskirsside kohta tehtud toksikoloogilised uuringud valmivad 21 päeva pärast. Seni saavad kohalikud elanikud üksnes mõistatada, kuidas võisid küpsed marjad jalust niita kolm täiskasvanud inimest.

VTA: taimekaitsevahendite jääkidega toidus pole probleeme olnud

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Kadi Padur ütles Postimehele, et taimekaitsevahendite kasutamine Euroopa Liidus on väga täpselt reguleeritud ning Venemaal ei pruugi olla samad reeglid. «Toitu, sealhulgas maasikatesse, võib taimekaitsevahendite jääke teataval määral sattuda ning selleks, et tagada toiduohutus, peavad nende jääkide kogused toidus jääma kehtestatud piirnormide tasemele,» sõnas ta. Selleks võtavad VTA ja põllumajandusamet igal aastal proove, et kontrollida toidu, sealhulgas maasikate nõuetekohasust ja vastavust kehtestatud piirnormidele.

«Üksikutel juhtudel on mõnest analüüsitud toidust leitud mõnd taimekaitsevahendi jääki üle lubatud piirnormi, kuid jäägi kogus on olnud siiski sedavõrd väike, et inimese tervisele see ohtu ei valmista,» nentis Padur.

Piirnormid on seatud madalatele tasemetele ning analüüsimisel toidust leitavate jääkide osakaal on üldjuhul nii madal, et kohest mõju need Paduri sõnul inimese tervisele ei avalda. Ka piirnormidele vastava ohutu toidu tarbimisel ei tohiks need avaldada isegi pikaajalisel tarbimisel kroonilist mõju.

«Juhul, kui taimekaitsevahendite jääke toidus, sealhulgas maasikates sisaldub, siis on need väga väikesed kogused, mis maitset toidule ei anna. Ebameeldiv maitse võib pigem tuleneda hallitusseentest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles