Unarusse jäetud aed vähendab kinnisvara väärtust

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korralik aed lisab kinnisvarale väärtust.
Korralik aed lisab kinnisvarale väärtust. Foto: SCANPIX

Korrastatud aed lisab kinnisvara hinnale keskmiselt 16 protsenti ning iga aiahooldusesse investeeritud kroon, dollar või euro toob koduomanikele keskmiselt kolm korda rohkem tagasi, selgus Husqvarna tellitud ulatuslikust aiandusuuringust.

Uuringus avaldasid arvamust nii aiaomanikud kui ka kinnisvaramaaklerid üheksast erinevast riigist. Kokku oli osalejaid üle 5000. Eri riikide võrdluses selgus, et kõige olulisemaks pidasid aia korrashoidu jaapanlased. Kõrgelt hindasid korras aeda ka prantslased ja britid. Eestit uuring ei hõlmanud.

Maaklerite arvamus oli, et unarusse jäetud ja hooldamata aed võib ka kinnisvara väärtust kahandada. Enamik märkis, et müügihind võib seetõttu langeda viis kuni 15 protsenti.

Hinnangud korras aia olulisusele ei peegeldunud siiski kõikide aiaomanike hoiakutes. Aiatoimetustele kulutatud aega ja raha nägid investeeringuna vaid pooled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles