Kuidas kodus head kohvi teha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvi juukse ergutava toime pärast peamiselt hommikuti.
Kohvi juukse ergutava toime pärast peamiselt hommikuti. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti üks tuntumaid baristasid, 2009. aasta alkoholiga kohvide maailmameister ja mitmekordne Eesti meister Marta Piigli selgitab, et kodustes tingimustes saab kõige parema kohvi värskelt jahvatatud espresso ubadest ja külmikust võetud piimast.


«Parima kohvi saab espressomasinaga värskelt jahvatatud tumeda röstiga espresso ubadest,» ütleb Eesti üks tuntumaid baristasid ehk kohvimeistreid. Ka oad ei tohiks olla üle kuue kuu vanad.

Vesi, millest kohvi tehakse, peaks olema filtreeritud, sest sellest sõltub palju. Piim tuleb võtta otse külmikust, sest siis tuleb parem vaht. Hästi sobib tavaline 2,5 protsendi rasvasisaldusega piim. «Eesti piim on nii super, et oleme seda siit isegi maailmameistrivõistlustele kaasa võtnud,» lausub Piigli.

Hea kohvi saab tema sõnul ka ilma spetsiaalse masinata – kas filter- või presskannuga. Igal juhul tuleb aga kohvipulber enne valmistamist selleks värskelt ubadest jahvatada. Presskannu jahvatus peab olema jämedam ja filtrikohvil peenem. Pakiga eeljahvatatud kohvi ostes tuleb vastavat märgistust kindlasti jälgida.

Presskannu ei tohiks kohvi üle 5 minuti seisma jätta, sest siis läheb jook kibedaks. Selge ehk kristalse maitsega kohvi saab filtriga, seetõttu tehakse kohvi degusteerimised just selle kohviga, rääkis barista.

Väikeses espresso kohvi tassis pole tema sõnul kofeiini sugugi rohkem kui suuremas tavakangusega nn pika kohvi tassis. Kofeiini mõju kestab üldse vaid 45 minutit ja pärast seda võib rahulikult magama minna.

Tõelise kohvi maitse saab kätte jooki ilma suhkruta juues, sest suhkur võtab kohvi enda magususe ära. Kohvi serveeritakse nii tassis kui klaasis. Latte kohv näeb läbipaistvas klaasis lihtsalt parem välja. Kohvitass peab olema paksemast portselanist ja eelnevalt soojendatud. Espresso tassi põhi võiks olla ümara kujuga, sest siis püsib vaht paremini peal.

«Eesti kohvikutes saab head kohvi küll, eriti kui selle valmistajad on vastava koolituse läbinud,» kiidab Piigli. Ta lisab, et viimase viie aastaga on olukord oluliselt paranenud ja kliendid oskavad nüüd juba söögikohas head kvaliteeti küsida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles