Lätis on pakipiima hind kasvanud lühikese ajaga 172 protsenti

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimalett Läti kaupluses
Piimalett Läti kaupluses Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Poepiima hind on Lätis tõusnud vähem kui aastaga veelgi kallimale tasemele, kui ta oli enne Vene embargo kehtestamist ELi piimatoodetele.

Piimahinnatõusu kauplustes on raske mitte ärgata, kui see on tõusnud isegi kõrgemale tasemele kui ta oli enne Vene embargo kehtestamist, kirjutab Läti suurim päevaleht Neatkariga, vahendab mixnews.lv. Võrreldes ajaga, mis eelnes 2014. aasta augustile, kui Venemaa kehtestas vastumeetmena ELi sanktsioonidele embargo ELi piimatoodetele, on piimahind Läti poodides kasvanud 50-60 protsenti.

Läti statistikaameti andmed näitavad, et võrreldes eelmise aasta oktoobrikuuga on pakipiima hinnatõus selle aasta juunikuuks olnud fenomenaalne, küündides 172 protsendini. Keefiri hind on kaheksa kuuga tõusnud pea kümnendiku võrra ehk 9,4 protsenti, juustul ja kohupiimal 8,9 protsenti.

Küll aga ütlevad Läti piimatootjad, et lähiajal piimahind pigem stabiliseerub ja järsk kasv suveks pidurdub. Samas, kui vaadata piima kokkuostuhindasid, siis on see aastaga pea kahekordistunud.

Kui möödunud suvel sai Läti põllumees piima eest 18 eurosenti liitri kohta, siis nüüd on see tõusnud 30 eurosendi peale liitri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles