Baltikumi odavaimad toidukaubad on Leedus

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (30 protsenti Eesti koguekspordist), mineraalseid kütuseid (11 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9 protsenti).
Eestist eksporditi enim masinaid ja seadmeid (30 protsenti Eesti koguekspordist), mineraalseid kütuseid (11 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9 protsenti). Foto: Peeter Kümmel / Sakala

SEB panga Balti riikide majandusülevaate kohaselt on kõige odavamad toidukaubad Leedus. Riik on kolmikust ka kõige suurem toiduainete eksportöör.

Baltimaadest ekspordib oma toiduaineid kõige vähem Eesti - vaid 10 protsenti koguekspordist. Lätis ja Leedus on osakaal seevastu kõrgem - vastavalt 17 ja 18 protsenti, kirjutavad SEB ökonomistid.

Nii Eesti kui Läti impordivad rohkem põllumajandussaadusi ja toiduaineid kui ekspordivad. Lätis oli puudujääk mullu 117 ja Eestis 186 miljonit eurot. Samal ajal oli Leedus ülejääk 459 miljonit eurot.

Sellegipoolest näitab SEB ülevaadet, et leedukad pole toiduainete hindadega rahul ning paljud käivad ostlemas naaberriigis Poolas, kus Euroopa Liidu andmetel on odavaimad toiduained liidus.

SEB kogutud statistika kohaselt kulutasid leedukad mullu naabritest rohkem raha leivale, lihale ja kalale; lätlased köögi- ja puuviljadele; eestlased piimale, munadele ja kondiitritoodetele. 

Leedu SEB ökonomisti Julita Varanauskiene sõnutsi oli masu ajal märgata, kuidas leedukad hakkasid kõrgemate toiduainete hindadega toimetulemiseks ise köögivilju kasvatama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles