Mida nõuavad tööotsijalt Saksamaa, Austria ja Šveits?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marta Traks (paremal) peab Saksamaal, Austrias ja Šveitsis töötamisel tähtsaimaks keeleoskust.
Marta Traks (paremal) peab Saksamaal, Austrias ja Šveitsis töötamisel tähtsaimaks keeleoskust. Foto: Marina Puškar

Siinseid tööotsijaid ootavad peagi uued võimalused Saksamaal, Austrias ja Šveitsis – maist ei pea nendes riikides tööle asumiseks enam luba taotlema. Mida need turud aga tööotsijalt nõuavad, selgitab töötukassa EURES teenusejuht Marta Traks

Marta Traks:

Esimene ja väga tähtis on saksa keele oskus. Teiseks on töökohale kandideerimine nendes riikides veidikene teistmoodi.

Kui Eestis väärtustab tööandja väga töökogemust, siis Saksamaal, Austrias ja Šveitsis vaatab tööandja esmajoones, kas vastav kvalifikatsioon on olemas. Ka ettekandjal peab seal olema vastav haridus. Seega peab rõhk CV-s olema kvalifikatsioonil ja selle lahtikirjutamisel.

Erinev on ka CV pikkus: meil ja Põhjamaades piisab, kui saadame CV, mis mahub ühele A4 lehele, siis nendes riikides ei ole see absoluutselt aktsepteeritav. CV peab olema vähemalt kolm A4 ja väga põhjalik. Erinevate riikide CV-de näidised on üleval Europassi keskuse lehel www.europassikeskus.ee.

Erinev võib olla ka kandideerimisprotsess. Austria puhul annab enamik tööandjaid kandideerijatele tagasisidet, aga sellega võib minna väga kaua aega. See võib olla kolm kuud, mõnikord aga isegi üks aasta. See on natukene teine kultuur, sellega peab arvestama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles