Müügitöös valetamine tõi firmale rahatrahvi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vee elektrolüüs.
Vee elektrolüüs. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Tarbijakaitseamet tegi kallihinnaliste ja paljude meelest kasutute veepuhastusseadmete müügiga tegelevale firmale Aqualife müügitöös valeväidete esitamise eest trahvi.

Tarbijakaitseamet on viimase kahe aasta jooksul saanud Aqualife’i kohta 10 kaebust, milles kirjeldatud stsenaarium on enamasti sarnane, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

Kümnest kaebusest üheksa puudutab seda, et hirmkalli seadme soetamisest loobuda otsustanud inimesed ei saa firmalt sissemaksena tehtud raha tagasi. Seni on kõik vaidlused lahendatud tarbija kasuks, sest seaduse järgi saab koduuksemüügi lepingust taganeda 14 päeva jooksul pärast tehingu tegemist.

Ka on Aqualife oma ukselt uksele müügitöös kasutanud inetuid võtteid - näiteks Tallinna Vesi sai kaebusi, kus kliendid väitsid, et müügimehed trügisid uksest sisse ettekäändega, et nad esindavad Tallinna Vett.

«Jah, kahjuks on see nii olnud, et neil on Tallinna Vee tõend või teevad koostööd meiega või meie palvel seda,» ütles ASi Tallinna Vesi veepuhastuse juht Riho Sobi.

Sobi sõnul on ka Aqualife'i seadme demonstratsioon ilmselt väga hea trikk. «Tehakse mingit elektrolüüsi, millega muudetakse vee keemilist koosseisu, tekivad mingisugused sademed, mingisugused mullid, tekib vaht ja sellega püütakse tõestada, et oi-oi kui paha see on. Tegelikult ei tõenda see mitte midagi,» märkis Sobi.

«Pealtnägija» tõdes, et tegemist on tavalise füüsikaeksperimendi ehk elektrolüüsiga, kus vees tekib inetu sade. Katse on küll efektne, kuid joogivee kvaliteedi kontekstis täielik bluff. Samas maksab imeseade 17 000 krooni ehk 1086 eurot ning sissemaksena tuleb kohe loovutada 2000 krooni ehk 128 eurot.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi sõnul väitsid Aqualife'i müüjad oma seadet müües, et kraanivesi on tervisele kahjulik, kuid läbi nende seadme lastud vesi hoiab ära hulga terviseprobleeme.

Aqualife’i maaletooja ja peaideoloog Horre Saluste (33) väitel aga toimib kõik nagu lubatud. «Ma ise tarvitan seda üle viie aasta ja võin öelda, et mul on väga hea tervis. Ma ei tea, kas nüüd ainult sellest tingituna, aga inimesest 70 protsenti on vesi ja see vesi, mida ma joon, on tegelikult puhas,» kinnitas Saluste.

Samas tunnistas Saluste, et nad tõlgendasid seadet müües selle omadusi tõesti pisut ekslikult. «Kui lähemalt selgitada, siis ei näita seade mitte kui must vesi on, vaid eelkõige vee elektrijuhtivust. See oli meie ekslik tõlgendus. Kui me eksitusest aru saime oli pisut hilja,» nentis Saluste.

Saluste kinnitusel on Aqualife tänaseks sisuliselt poe kinni pannud, sest läbimüük oli liiga väike ja probleeme liiga palju. Firma palgal on veel vaid tema ja santehnik, kes tegeleb umbes 1000 kliendi aparaatide järelhooldusega.

Aqualife’i teine osanik Maarius Tiits pakkus tänavu kevadel vanainimestele kahtlast kinnisvarapensioni skeemi ehk väikest pensionilisa üksikutele vanuritele, kes jätavad oma kinnisvara pärast surma temale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles