Euroopa toiduohutusamet pani kahtluse alla ka Helluse toime

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helluse tootesari.
Helluse tootesari. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Mõni aeg tagasi seadis Euroopa toiduohutusamet (EFSA) kahtluse alla Eestis palju kiidetud Südamejuustu toime, eelmisel reedel avaldas amet sarnase hinnangu ka Helluse tootesarjas kasutatava ME-3 bakteri kohta.

Tuhandete üldiste terviseväidete seas tuli ameti teadlastekogul hinnata ka Tere Helluse tootesarjas kasutatava Lactobacillus fermentum ME-3 bakteri võimet suurendada organismi kaitsevõimet ja toetada seedimist. Täpne sõnastus, millega amet tegeles, oli järgmine: «Probiootiline piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 aitab tõsta/suurendab organismi kaitsevõimet. ME-3 toetab seedimist, suurendades kasulike laktobatsillide üldhulka soolestikus, mis kindlustavad toitainete lõhustamist kergemini omastatavateks ühenditeks.»

EFSA hinnangul ei osuta selle väite tõestuseks esitatud materjal kuidagi sellele, et soolestiku mikroorganismide üldhulga suurendamine oleks mingil moel organismile kasulik.

Samas möönis amet, et kahjulike mikroorganismide hulga vähendamist soolestikus võiks siiski pidada positiivseks toimeks. Selle tõestuseks pole aga inimestega tehtud uuringuid.

Esitatud materjalide seas oli loomade peal tehtud katse, mis kinnitas, et ME-3 positiivset toimet salmonella tekitajate vastu võitlemisel. Selle põhjal ei saa ameti teadlastekogu hinnangul aga väita, et ME-3 vähendaks inimese soolestikus kahjulike bakterite hulka.

Seega ei kinnita ametile esitatud materjal seost ME-3 tarvitamise ning organismi kaitsevõime suurendamise ja seedimise toetamise vahel.

Helluse toodetes kasutatava bakteri toime hindamiseks vaatas ameti 21 liikmest koosnev teadlastekogu läbi mitu Eesti teadlaste tehtud uuringut.

ME-3 bakteri avastanud Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaar ja Mihkel Zilmer on varem avaldatud ühises artiklis kinnitanud, et «Tartu Ülikoolis väljatöötatud probiootik Lactobacillus fermentum tüvi ME-3 vastab kõigile uutele EFSA regulatsioonidele ka terviseväidete osas.»

Samas artiklis tunnustasid teadlased ka antud hindamise põhjuseks olevat Euroopa Liidu regulatsiooni, mille järgi tohib Euroopa turul peagi müüa vaid EFSA poolt heaks kiidetud terviseväidetega toiduaineid. Mikelsaare ja Zilmeri seisukoht on, et see nõue aitab puhastada turgu ja on kasulik ka tarbijaile.

Ligi aasta tagasi Delfile antud intervjuus märgib Mikelsaar siiski, et nende kliinilised katsetused ME-3ga pole olnud kommertsiaalsete toodetega seotud, vaid suunatud bakteri omaduste ja toime selgitamisele.

Seda, et ME-3 bakterit on teaduskirjanduses piisavalt kirjeldatud ja iseloomustatud, möönab EFSA ka oma seekordses hinnangus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles