10 asja, mis jäävad ilmselt 90ndatesse

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefonikataloog.
Telefonikataloog. Foto: Priit Mürk

Üheksakümnendate mood on teinud küll olulise comeback'i, kuid on mõned asjad, mis eelmise sajandi viimasesse kümnendisse jäävadki.

Huffington Post järjestas kümme asja, mis jäävad tõenäoliselt igaveseks üheksakümnendatesse.

Pikad telefonikõned traadiga telefonil

Kord oli aeg, mil kõigil ei olnud mobiiltelefone ja vajalikud kõned tuli teha traadiga telefonil. Enamasti asus telefon elutoas, mis tähendas, et telefoni kõne ajal tuli hoolikalt tähele panna, millest räägitakse, sest terve pere võis pealt kuulda. Tänapäeva noored ei koge ilmselt kunagi seda närvikõdi, mis valdas helistajat, kes soovis oma silmarõõmu välja kutsuda, kuid pidi helistades riskima, et vastu võtab hoopis silmarõõmu ema või isa.

Silmast silma tööle kandideerimine

Tänapäeval saab oma CV arvutis laiali saata vaid sekunditega, kuid 20 aastat tagasi tuli selleks asutusse kohale minna ja CV käest kätte anda.

Telefonikataloog

Kunagi oli pea kõigil kodus suur kollaste lehtedega telefonikataloog, milles olid nii erinevate asutuste kontaktid kui ka inimeste kodused telefoninumbrid.

Ühekordsed kaamerad

Tõsi, mõnikord võib neid ka tänapäeval kohata, näiteks pulmas, kuid 90ndatel oli see ülimalt populaarne viis sündmuste ja hetkete jäädvustamiseks. Kõige põnevam hetk saabus siis, kui läksid ilmutatud piltidele järele ja eriline kurbus valdas neid, kes said fotopoes alles teada, et film on rikutud ja midagi pole peale jäänud.

Puhkuselkäik nii, et ollakse levist väljas

Kui inimene läks 90ndatel puhkusele, siis ei olnud temaga enam võimalik kontakti saada, sest puudusid mobiiltelefonid ja ka internetti kasutati vähe.

Telefoniautomaat

Telefoniautomaadid olid varem pea kõikjal ja neid sai kasutada, kui hädaolukord oli käes. Tänapäeval peetakse tänaval asuvat telefoniautomaati harulduseks.

Telefoninumbrite meelde jätmine

90ndatel polnud mingi probleem kellegi telefoninumber meelde jätta, sest kui märkmik jäi koju, siis oli pea ainukene, millele loota sai.

Raamatukogus andmete kogumine

Tänu internetile võivad inimesed tänapäeval otsida oma koolitööde jaoks asju vaid minutitega ükskõik kust. Varem tuli selleks minna raamatukokku ja veeta seal tunde, et leida sobiv materjal.

Poest filmide laenutamine

Enne Netflixi ja teisi nutikaid filmilaenutusi pidi filmi laenutamiseks kodust välja minema poodi ja lootma, et sinu soovitud film pole veel välja renditud. Hiljem pidi jällegi filmi tagasi viima ja kui magasid õige kuupäeva maha, siis tuli viivist tasuda.

Kassettidele lindistamine

Selleks, et saada just enda soovitud muusikaga kassetti, tuli see ise kokku lindistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles