Milliseid tööriistu vajab väikeaednik?

, K-Rauta aiakaupade tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiatööriistad.
Aiatööriistad. Foto: SCANPIX

Milliseid tööriistu läheb tarvis väikeaednikul ja kuidas neid valida?

Üldiselt peab sobiv tööriist olema kasutaja jaoks eelkõige mugav, kerge ja lihtsasti hooldatav. Sellest põhimõttest võiks juhinduda kõikide tööriistade puhul.

Kindlasti peab väikeaedniku aiatööriistade hulgas olema üks korralik aiahark mulla kaevamiseks ja kobestamiseks. Hargiga kaevamise eelis labida ees on see, et muld saab rohkem õhustatud ja vihmaussid vähem viga.

Labidat on tarvis tõsisemateks mullatöödeks – puude ja põõsaste istutusaukude kaevamiseks ja uue peenramaa rajamiseks. Seejuures tuleb olenevalt kaevatavast pinnasest valida sobiv tera. Kõva-, kivise- ja savise pinnase jaoks sobib paremini teravaotsaline labidas. Kumeraotsalise tööriistaga on parem kaevata aga liivast ja pehmema muldkattega pinnast.

Korralik ja tugev raudreha asendamatu abimees muru külviks ettevalmistamisel ning pealmise mullakihi silumisel ning kevaditi ja sügiseti peenema oksarisu ja lehtede koristamisel. Kõplast ja käppkobestist on abi peenarde mullakooriku purustamisel, kobestamisel ja rohimisel.

Aiakääride valikul tuleb silmas pidada seda, et väikesed vaheliti teradega oksakäärid on mõeldud peenemate okste ja noorte kasvude lõikamiseks. Lõigatava oksa jämedus võib maksimaalselt olla 16 millimeetrit. Samas jämedate, kuid kuivanud okste jaoks on olemas ka alasiga oksakäärid.

Need, kel vajalikud tööriistad juba olemas, peaks kevadel kindlasti ette võtma suurpuhastuse. Välja tasub sorteerida katkised, parandamist või teritamist vajavad aiatööriistad. Puhastamisel tuleb liivapaberiga metallpindadelt eemaldada roosteplekid ja katta pinnad õliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles