Euroopa võivarud on otsakorral

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eurooplased söövad nii palju võid, et võivarud hakkavad otsa korrale jõudma ning see toob omakorda endaga kaasa ülemaailmse või hinnatõusu.

Kui selle aasta mai lõpuks oli Euroopa Liidu võiladudes alles vaid 1369 tonni võid, siis eelmisel aastal samal ajal oli võiladudes alles 92 548 tonni. Või laovarud on aastaga vähenenud 99 protsenti, mis on endaga kaasa toonud ka hinnatõusu, vahendab Bloomberg.

Näiteks Lääne-Euroopas on aastaga või hind kahekordistunud – tonni või hind on läbi aegade kalleim 7212,50 dollarit. Samuti on Austraalias ja Vaikse ookeani saartel võihind läbi aegade kõrgeim ehk tonni hinnaks on 6150 dollarit.

Prognooside kohaselt kasvab maailma võitarbimine tänavu 3,1 protsenti, sealjuures on oodata vaid 2,5 protsendist tootmise kasvu.

Või tarbijate tõusu üheks põhjuseks võib olla see, et inimesed on muutnud oma toitumisharjumusi ning üha rohkem inimesi eelistavad margariinile võid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles