Tarbijate kooperatiiv maksab oma klientidest omanikele 800 000 eurot dividende

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tarbijate kooperatiiv hakkas omanik-klientidele sel suvel omanikutulu maksma.
Tartu tarbijate kooperatiiv hakkas omanik-klientidele sel suvel omanikutulu maksma. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Juuli lõpus on nii mõnigi Coopi kaupluse klient saanud üllatuse osaliseks, kui pangakontole ilmus ühtäkki Tartu tarbijate kooperatiivilt (TTK) rahasumma, mille juures selgitus dividendid. Nimelt alustas TTK eelmisel nädalal oma liikmetele omanikutulu väljamaksmist.

2017. aastal saavad TTK-lt omanikutulu kõik klientomanikud, kes tegid 2014. ja 2015. aastal kasvõi ühe euro eest TTK kauplustes oste. Vastavalt sellele, kui suure summa eest on ostetud, jagatakse proportsionaalselt omanikutulu.

«Seda makstakse vastavalt ühistu liikme panusele ühistu tegevusse ehk liikmed panustavad tegevusse tegelikult poes käimisega,» selgitas Coop Eesti kommunikatsioonijuht Martin Miido.

Dividendide saamise loogika on sarnane säästukaardile boonusraha kogumisega: mida rohkem kaupluses käia, seda enam on võimalik boonust koguda.

Tulumaks tasutud

Ülekantavad summad algavad ühest sendist, suurimad aga küünivad üle 300 euro. Kokku maksab TTK välja 800 000 eurot dividende. Miido lisas, et välja makstud summalt on tulumaks juba tasutud ning inimesed ei pea selle pärast enam muretsema.

Coop Eestil pole nimelt ärimeestest omanikke, vaid poed kuuluvad sõna otseses mõttes klientidele. See, et ühistud kuuluvad rahvale, võib Miido sõnul tänapäevases kapitalistlikus maailmas kõlada täiesti ebanormaalselt, aga  nii see on.

Ühistu ajalugu on pikk. Esimene ühistu asutati juba 115 aastat tagasi, mil inimesed tegid iseenda jaoks poe ja hakkasid kaupa tooma. Ühistu liikmed said tänu sellele asju palju soodsamalt. Täpselt samal põhimõttel on ühistuid Eestis loodud palju. Coopil on neid nüüdseks üle Eesti 19. 

Miks sellel aastal?

Üle Eesti on tarbijate kooperatiivil liikmeid 80 000. Kõik dividende ei saa, vaid ainult Tartu tarbijate kooperatiivi klientomanikud. TTK-l on liikmeid umbes 37 000, kellest ligi 30 000 saavad suvel omanikutulu. TTK on ühtlasi kõige suurema liikmearvuga ühistu.

Omanikutulu maksmine pole Coopis iga-aastane tegevus. Seda on varem tehtud, aga pigem väga harva. Klientomanikke premeeritakse Martin Miido sõnul siis, kui ühistul on teatud ajal väga hästi läinud. Näiteks kui kaubandustegevust on õnnestunud jõudsalt edeneda ning parasjagu pole poodidesse investeerimise vajadus nii suur.

Kõik 19 tarbijate kooperatiivi ühistut on eraldi äriühingud. Kui ühel läheb hästi, ei pruugi teisel samal ajal nii hästi minna. «Tartu tarbijate kooperatiivil läheb praegu hästi ja see võimaldas maksta ühekordset omanikutulu,» ütles Miido.

Omanikutulu makstakse liikmetele välja 10. augustiks. Kui selleks ajaks pole ülekannet tehtud, soovitab Coop TTK liikmetel ühendust võtta.

Klientomanikele kehtib Coopi kauplustes lisasoodustusi: neile arvutatakse näiteks püsikliendiprogrammis boonust 2,5-kordselt. Liikmetelt ühistusse kuulumise eest omanikutasu ei võeta. Ühistusse liikmeks astumine pole praegu avatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles