Põhjus, miks viinamarjajäätis on nii haruldane

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinamarjad.
Viinamarjad. Foto: Panthermedia / Ekaterina Fedotova

Viinamarju kasutatakse küll mahlapulkades, ent viinamarjaplombiiri leiab pigem harva ja selle puudumise põhjus on üsna loogiline.

Viinamarjadel on kõrge veesisaldus ning neid on hea süüa selleks, et hoida kehas vedelikutaset normis, kirjutab Reader’s Digest. Niisamuti võib juua viinamarjamahla ning süüa sellest valmistatud mahlapulka, ent tavalise koorejäätise sisse viinamarjad pigem ei sobi. Põhjus on lihtne – kuna viinamarjad või neist valmistatud püree muutub külmutades kõvaks ja tükiliseks, siis siidise tekstuuriga koorejäätisest inimesed neid ilmselt leida ei sooviks. Probleemne on ka see, et viinamarjakoor rikub samuti tekstuuri, ent ilma koorteta jääb marjadel juba maitset vähemaks.

Seepärast riskivad vaid vähesed jäätisetootjad sellega, et hakkavad viinamarjadest jäätist tootma, eriti veel siis, kui tootmine on juba üksikutest partiidest suurem. Raskusi võib tekkida ka teiste vesiste puuviljade kasutamisel jäätises. Näiteks on Ben&Jerry’s jäätisetootja püüdnud kasutada oma toodangus maitsvat Cantaloupe’i melonit, ent seda valmistatakse pressiesindaja Sean Greenwoodi sõnul keerukama protsessi tõttu vähem kui kümneliitriste kogustena ja müüakse vaid üksikutes Ben&Jerry’s poodides.

Sarnaselt viinamarjadele on ligi 80 protsendi ulatuses vett ka kirssides, mis on samas üsna populaarne jäätise koostisosa, näiteks ka Ben&Jerry’s kirsimaitseline Cherry Garcia jäätis on üks rahva poolt armastatumaid. Greenwood märkis, et kirsside kasutamisega on tegelikult sama probleem, ent seda maitset inimesed ootavad ning naudivad ning seepärast tulevad tootjad neile ka vastu, samas kui viinamarju võibolla ei peetagi niivõrd jäätisele iseloomulikuks koostisosaks.

Ka Ben&Jerry’s püüdis tegelikult kunagi viinamarjajäätist valmistada, ent see sai juba esimesel testimisel vastakat tagasisidet ning selle toote mõttest loobuti juba enne poelettidele paiskamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles