Probleem Soomes: marjulised nopivad tooreid murakaid ning värvivad need üle (3)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murakad.
Murakad. Foto: Wikipedia.org

Põhjanaabrid on hädas pooltooreste murakate korjajatega, kes nopivad hea saagi veel enne selle küpseks ja toitainerikkaks saamist ära.

Põhjanaabritel on viimasel ajal luubi all marjakorjajad, eriti nende suurte erinevustega palgad, kirjutab Yle. Möödunud nädalavahetusel kerkis päevakorda aga uus probleem, nimelt olid mõned murakakorjajad noppinud Põhja-Soomes Sotkamos rabast pooltooreid marju ning püüdsid lasta neil kile all järelküpseda. Sellest laekusid ka juhtunut pealt näinud lugeja pildid Soome ajalehele Iltalehti.

Toorelt nopitud ning järelküpsema pandud murakad.
Toorelt nopitud ning järelküpsema pandud murakad. Foto: Iltalehti/lugeja foto

Ette on tulnud ka olukordi, mil marjad on pandud vette ning lisatud neile kollaseid karastusjooke, et samuti toorestest marjadest jumekamat muljet jätta. Selline tegevus on aga seadusevastane.

Arktiset Aromit esindaja Simo Moisio märkis, et lääne pool on murakad juba valmis, ent ida-Soomes on tõepoolest vaja veel veidi nende korjamisega oodata. Murakasaak peaks tänavu siiski tulema hea, kui inimesed vaid jõuaks nende täieliku valmimise ära oodata. Pooltooreste marjade korjamine on tema arvates aga kasutu tegevus, ühtlasi on valmimata marjade toiteväärtus minimaalne ehk lisaks kesisele maitsele pole neis ka kuigi palju vitamiine.

«Meil on Soomes rusikareegel, et tooreste marjade korjamine ja müümine on keelatud. Kui neile lisada veel vett või värviandvaid jooke, on see juba inimeste ebaseaduslik petmine ning need juhtumid võivad jõuda isegi kohtusse,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles