Lugeja küsib: miks märgistatakse poes marju ja puuvilju allergeenivabana?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Panther Media/Scanpix

«Mõnedes toidupoodides on maasikate, tsitruseliste jm juures märge «allergeenivaba», kuigi ilmselt on üsna palju inimesi, kellel on nende viljade vastu allergia ja nii on allergikutel ilmselt kummaline sellist märgistust lugeda. Kas sellised märgistused on korrektsed ehk kas puuviljad kuuluvad allergeenide hulka - allergiat võivad need ju tekitada?» küsis lugeja.

Vastab veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Martin Altraja.

Allergeenid (st allergiat või talumatust põhjustavad ained või tooted) toidualase teabe esitamise ja toidu märgistamise tähenduses on kindel loetelu ainetest või toodetest.

Need on:

  • Gluteeni sisaldavad teraviljad: nisu (näiteks speltanisu ja turaani nisu), rukis, oder, kaer või nende hübriidliinid ja neist valmistatud tooted, näiteks nisujahu, rukkilinnased, nisugluteen, odralinnaseekstrakt, kaerahelbed jne
  • Piim ja sellest valmistatud tooted (sealhulgas laktoos), näiteks piim, hapupiim, rõõskkoor, hapukoor, või, hapendatud pett, juust, kodujuust, jogurt, keefir, piimapulber, koorepulber, lõssipulber, kondenspiim jt
  • Munad ja neist valmistatud tooted
  • Kala ja sellest valmistatud tooted
  • Koorikloomad ja neist valmistatud tooted, näiteks krevetid, garneelid, homaarid jt
  • Molluskid ja neist valmistatud tooted, näiteks kammkarbid jt
  • Maapähklid ja neist valmistatud tooted
  • Sojaoad ja neist valmistatud tooted
  • Pähklid, täpsemalt mandlid, sarapuupähklid, kreeka pähklid, india pähklid ehk kašupähklid, pekaanipähklid, brasiilia pähklid ehk parapähklid, pistaatsiapähklid, makadaamiapähklid ja neist valmistatud tooted
  • Seller ja sellest valmistatud tooted
  • Sinep ja sellest valmistatud tooted
  • Seesamiseemned ja neist valmistatud tooted
  • Lupiin ja sellest valmistatud tooted
  • Vääveldioksiid ja sulfitid (lisaained E220-E228) kontsentratsiooniga üle 10 mg/kg või 10 mg/l arvutatuna SO2 üldsisaldusena toodete suhtes, mis on tarvitusvalmis või mis muudetakse tarvitusvalmiks tootja juhendi kohaselt.

Maasikad ning tsitruselised ei ole selles nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles