Levib uus ja eriti alatu Airbnb petuskeem (2)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbnb veebisait.
Airbnb veebisait. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Kodumajutuse pakkujate süsteem Airbnb muutub maailmas aina populaarsemaks, mistõttu on see saanud magusaks mängumaaks ka petturitele.

Miljonid inimesed üle maailma kasutavad Airbnb kodumajutust, mis võimaldab ööbimiskuludelt säästa ning tutvuda uute inimestega ja maailma paikadega, vahendab portaal Don’tWasteYourMoney. Airbnb ühendab majutuse pakkujad selle soovijatega, mil viimane võtab võõrustajaga ühendust, kokku lepitakse majutuspaika saabumise detailid, tasutakse majutuse eest jm. Isiklikul suhtlusel majutuse pakkuja ning soovija vahel põhineb ka viimane petuskeem, mis võib ööbimiskoha otsijale kalliks maksma minna, eriti kui ta viibib välisriigis ning jääb lõppude lõpuks võõrasse kohta ilma ühegi tutvuse ja majutuseta.

Skeemi ülesehitus pole iseenesest midagi uut. Kui kaks osapoolt suhtlevad portaalis omavahel majutuse asjus, saadab «võõrustaja» oma potentsiaalsele külalisele lingi, kus palub majutuse eest tasuda. Link viib aga kolmandale saidile, mis näeb esmapilgul välja täpselt nagu Airbnb oma, kuid on tegelikult õngitsussait. Seal sisestab maksja oma andmed ja teeb ülekande, ent majutust ega ka mitte raha tagasi ta ei saa, vaid tema andmed edastatakse saidi omanikule.

Ühe petuskeemi ohvri sõnul nägi õngitsuslink välja nagu tavaline Airbnb portaal, ent selle domeeniks oli airbnb.com-listining-online31215.info. Veebilehe aadress peakski olema esimene, mis annab märku võimalikust pettusest, ent Airbnb skeemi õnge läinud inimesed ei märka seda ega saagi pettusest aru enamasti enne, kui nad on võõrustaja juurde kohale ilmunud, ent ees ei oota neid kedagi.

Kõige ebameeldivam osa on ilmselt see, et kuna makse on teostatud Airbnb saidi väliselt, ei saa portaal ise pettasaanule eriti abiks olla. Muudel juhtudel on Airbnb meeskond siiski üsna vastutulelik ning valmis saidil tehtud tehingutega või mistahes muude detailidega kasutajat aitama. Petuskeem on aga nende võimu alt väljas.

Veel pole selge, kui levinud petuskeem tänaseks on, ent sellegipoolest tuleks kodumajutust broneerides ja selle eest makstes äärmiselt tähelepanelik olla. Ennekõike tuleks jälgida veebilehe aadressi ja ka e-kirju, mis näiliselt on saadetud Airbnb poolt, ent ei pruugi seda siiski olla.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles