Tasub teada: kui kaua kestab jooksutossude «kõlblik kuni» (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksutossude eest tuleb hästi hoolt kanda.
Jooksutossude eest tuleb hästi hoolt kanda. Foto: Panthermedia / Wavebreakmedia ltd

Jooksmine on suurepärane viis enese vormis hoidmiseks, kuid vigastuste vältimiseks on oluline aru saada, millal tasuks tossud uute vastu vahetada.

Kui jooksutossud on juba kulunud ning oma ea ära elanud, võivad need jooksmisel edasi kandes tekitada valu säärtes ja seljas, vahendab Independent. Spordifirma ASICS esindaja Michael Moore tõdeb, et nii nagu enamikel asjadel, on ka jooksujalanõudel oma aegumiskuupäev.

«Kui joosta samade jalanõudega viis korda nädalas, hakkab jalatsite polsterdus ja vetruvus ajapikku vähenema. Kvaliteetsed jooksutossud peavad enamasti vastu 400-600 kilomeetrit olenevalt sellest, kui sageli neid kanda ja kuidas nende eest hoolitseda,» sõnas Moore.

Palja silmaga on aga üsna raske aru saada, kas tossude kvaliteet on juba vähenenud, kui need näevad endiselt välja nagu uued. Sellegipoolest võib jalanõude polster juba väsinud olla ning pakub seepärast ka jalale jooksmisel aina vähem tuge. See võibki halvemal juhul viia vigastusteni.

Füsioterapeut Jenny Blizard nõustub samuti, et jalanõude «läbisõit» sõltub mitmetest teguritest, sealhulgas ka kandja kehakaalust ning jala tõukejõust. «Kergema jalaga jooksjad, kes kasutavad kogu talda, mitte ei maandu vaid ühel tugipunktil, saavad ka jalatseid kauem kanda. Samuti kui jalatsi tald on väga paks, ei saagi jooksja tervele tallale maanduda ning keharaskus võib rohkem kanduda äärtele,» sõnas ta. Võrrelda ei saa ka näiteks 50-kilost ja 120 kilo kaaluvat jooksjat, sest viimase keharaskus mõjutab ka jalanõude kulumist märksa enam.

Kuidas aru saada, et jalanõud vajavad väljavahetamist?

  • Tald on osaliselt muutunud silemadaks ja pehmemaks
  • Talla küljele keskossa on tekkinud kortsukesed
  • Jalatsi päkaosa on moondunud ning see ei võta enam oma esialgset kuju tagasi

Kuidas jalanõude eest hoolitseda, et need kestaksid kauem?

  • Ära pane jalatseid pesumasinasse, vaid pese käsitsi seest ja väljast vee ning seebiga
  • Kui jooksed nädalas viis korda või rohkem, oleks mõistlik soetada mitu paari jooksujalanõusid, mida aegajalt vahetada. Kui joosta järjest mitu päeva samade tossudega, surutakse nende polster kokku – kui anda sellele jooksude vahel aega algse kuju järgi tagasi laieneda, pikeneb ka jalatsi eluiga.
  • Hoia jalatseid soojas ja kuivas kohas, et nende polster oma tavapärase kuju säilitaks
  • Kasuta jooksutosse vaid nende otstarbe kohaselt. Jõusaali, poodi ega aeda pole nendega vaja minna.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles