5 küsimust, millele töövestlusel ausalt vastates teed endale karuteene (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu kandidaadid.
Tööintervjuu kandidaadid. Foto: Panthermedia / Andriy Popov

Valetamine pole küll ilus, ent on ka kohti, kus puhtsüdamliku aususega hiilgamine pole alati mõistlik idee. Üheks neist on töövestlus.

Väiksed valged valed eksisteerivad just sel põhjusel, et vahel on kasulikum neid kasutada, mitte rääkida tõtt sellest, mida päriselt tunned, vahendab Cheatsheet. Kuigi igaüks otsustab oma faktide õigsuse üle ise, siis järgnevate küsimuste puhul võiks ehk oma vastused läbi mõelda ning neid vastavalt situatsioonile korrigeerida.

Kuidas teil läheb? Seda küsitakse niiöelda soojenduseks ning pigem on see tervitus kui reaalne küsimus. Potentsiaalne tööandja ei oota ilmselt vastust, et läksid äsja elukaaslasest lahku, kaotasid töö ning su säästud saavad varsti otsa. See on küll kõige hullem stsenaarium, ent sellele vastates on seega mõistlik piirduda lühikese ja viisaka vastusega, isegi kui see pole päris tõsi.

Miks te uut tööd otsite? Sageli kipub selleks põhjuseks olema ülemus, kes käis sulle närvidele või tegi midagi muud, mille pärast oled sunnitud uue töökoha otsima. Kui räägid sellest täiesti ausalt ka oma potentsiaalsele tööandjale, näeb ta pigem punaseid ohulipukesi, mitte ei hinda sinu ausust. Kui ütled oma ülemuse või töökoha kohta midagi halba, siis tuleb arvestada, et see on sinu sõna nende vastu. Pigem võiks vastuse esitada stiilis, et vana tööandja juures oled juba ammendava kogemuse saanud, pikemas perspektiivis otsid midagi muud (kirjelda oma oskusi ja eelistusi) ning kuidas uus töökoht võimaldaks sul oma ambitsioone ellu viia.

Mis on teie suurim nõrkus? See on samuti trikiga küsimus, mis ei eelda täiesti ausat vastust. Intervjueerijat ei huvita, et sa ei suuda maiustustele ei öelda või oma lapsi kantseldada. Nimetada võiks ühe tööalase nõrkuse, mis ei mõjuta samas oluliselt sinu võimekust uuel töökohal särada. Lisada võiks ka selle, kuidas oled püüdnud end edasi arendada ja nõrkusega tegeleda. Küll aga ei taha tööandja ka kuulda vastust, et sul polegi nõrkusi või selleks on näiteks liiga suur soov tööd teha. Seega mõtle see vastus enne vestlust hoolikalt läbi.

Kus/kellena te näete ennast viie aasta pärast? Selle küsimusega soovitakse näha töötaja vaateid tulevikule ning teha kindlaks, et tegu on püüdliku, ettevõtliku ja lojaalse inimesega. Seda eelkõige selleks, et tööandja pole eriti huvitatud inimesest, kes tuleb neile tööle mõneks kuuks või aastaks. Samuti ei eeldata, et sul on tulevik sama selge nagu kristallkuul. Vastates jää positiivseks ning nimeta mõned oma eesmärgid, mis võivad olla nii tööalased kui seotud näiteks hobidega.

Millega sa vabal ajal tegeled/millist raamatut viimati lugesid? Isiklikud küsimused tunduvad pealtnäha süütud, ent neile vastates ei saa samuti end rumalana näidata, sest tööandja analüüsib ka selle põhjal, kas sa sobiksid ettevõttesse tööle. Kui sul pole midagi huvitavat öelda (sarjade vaatamine ei tee sinust põnevat inimest), siis mõtle midagi välja, ent ära liialda. Ei maksa öelda, et oled professionaalne golfimängija või korvpallur, sest seda on hiljem raske tõestada. Mis puutub viimati loetud raamatusse, siis selleks on kasulik nimetada mõni teos, mis pani sind elu (või isegi karjääri) üle järele mõtlema. Nii võid olla kindel, et see vastus on ka huvitav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles