Õpetus, kuidas kaaperdatud Facebooki konto tagasi võita

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki avaleht.
Facebooki avaleht. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ka sel kuul on Facebookis ringelnud kiri, mille eesmärk on kaaperdada lihtsameelsete kasutajate konto. Infoturbefirma Eset jagab vastulöögiks nõuandeid, kuidas konto kurikaeltelt tagasi võita.

  • Püüdke konto taas oma kontrolli alla saada. Kui teie kontole on sisse häkitud, kuid te pääsete sellele endiselt ligi sisselogimiseks kasutatavale e-posti aadressile, tuleb teil oma Facebooki konto tagasi saamiseks muuta ära sisse logimiseks kasutatav salasõna. Selleks võite kasutada Facebooki avalehel olevat linki «Unustasid salasõna?».
  • Kui häkker on teie poolt Facebooki sisse logimiseks kasutatava e-posti aadressi ära muutnud, teavitage sellest Facebooki (aadressil www.facebook.com/help/?page=1023). Facebook uurib seejärel asja ning püüab teie kontot taastada.
  • Muutke ära oma salasõnad. Kuna mingil moel pidi häkker teie e-posti aadressile ja salasõnale ligi pääsema, siis esimese asjana tuleb teil oma e-posti salasõna muuta. Kui te kasutate sama salasõna ka teistele kontodele sisse logimiseks, näiteks internetipanka, muudele meilikontodele, valige nendele kontodele ligipääsuks samuti uus salasõna.
  • Otsige arvutist viirused üles. Tõenäoliselt pääses häkker teie arvutisse viiruse või mõnd muud laadi pahavara kaudu. Veenduge, et teie arvutisse oleks installeeritud kaasaegne ja uuendatud viirustõrjeprogramm ning tehke oma arvutile põhjalik viirustekontroll.  Kui kasutasite oma Facebooki kontole sisenemiseks mõnd muud arvutit, teavitage arvuti omanikku juhtunust, et ka tema saaks oma arvuti üle kontrollida.
  • Teavitage oma sõpru ja perekonda. Kuigi häkkeri rünnaku ohvriks langemine võib olla piinlik, ei tohiks see olla vabanduseks, et juhtunut oma sõprade ja pere eest varjata. Teavitage oma perekonda ja sõpru rünnakust, sest häkker võib kasutada teie kontot selleks, et saata teie lähikondlastele pahavara sisaldavaid linke, et ka neilt isiklikku informatsiooni välja petta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles