FOTOD: karmimad turvakontrollid põhjustavad Euroopa lennujaamades juba pikki järjekordi (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi ELi liikmesriikidel on veel mõned kuud aega, et minna üle senisest karmimatele julgeolekunõuetele, on need juba hakanud põhjustama pikki järjekordi lennujaamades üle Euroopa.

Viimasel ajal on lennureisijad kogenud kuni neljatunniseid järjekordi sellistest Euroopa lennujaamades nagu Barcelona, Palmade de Mallorca, Madriidi, Lissabon, Milaano ja Pariisi Orly lennujaam, vahendab Financial Times.

Selle põhjuseks on uued üle-euroopalised nõuded lennujaamade turvakontrollile, mis sisseviimiseks on ELi liikmesriikide lennujaamadel alates aprillist aega kuus kuud. 

Uued nõuded näevad ette, et kõik lennureisijad, kes kas tulevad või lähevad riikidesse väljaspool Schengeni piirkonda, peavad nüüd läbi käima senisest põhjalikuma turvakontrolli. Piiriametnikud peavad kõrvutama kõigi nende reisijate andmeid julgeolekuasutuste andmebaasidega.

Sellest tingitud viivitused on aga sattunud väga halvale ajale, kuna terve rea Euroopa lennujaamade jaoks on praegu kõige aktiivsem hooaeg.

Mõnedes lennujaamades on hilinevate lendude arv kasvanud pea kolmekordselt võrreldes aasta varasemaga, väidab Euroopa lennufirmade liit. See esindab Euroopa suuremaid lennufirmasid, sealhulgas näiteks ka selliseid odavlennufirmasid nagu Ryanair ja EasyJet.

Küll aga ennustab lennufirmade liit, et olukord läheb peagi veel hullemaks just seetõttu, et kõik lennujaamad ei ole veel uutele nõuetele üle läinud. Probleemi peamise põhjusena näeb liit seda, et ELi liikmesriigid on pannud lennujaamadesse tööle liiga vähe piiriametnikke.

EL otsustas julgeolekunõudeid karmistada lennujaamades pärast seda, kui mitu liikmesriiki pöördusid Brüsseli poole soovitusega tugevdada piirikontrolli liidu välispiiril.

Komisjoni sõnul on liikmesriikidel olnud kaks ja pool aastat aega, et oma lennujaamade julgeolekukontrolli uutele nõuetele vastavaks viia, kuna sellest anti teada juba 2015. aasta lõpus.

Küll aga toonitas komisjoni esindaja, et ennekõike on see ikkagi liikmesriikide valitsuste ülesanne - tagada, et lennujaamades on piisavalt piiriametnikke ja viivitusi lendude väljumiste osas ei esineks. 

Samas soovitavad erinevad reisiorganisatsioonid varuda enne lendu rohkem aega, et võimalikud viivitused turvakontrollis ei põhjustaks lendudest maha jäämist või nende viibimist olulisel määral.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles