Tööd rohkem kui inimesi: soomlased hädas ehitajatenappusega (2)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats ja ehitaja.
Ehitusplats ja ehitaja. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Põhjanaabreid kimbutab aina süvenev tööjõukriis ehitussektoris, mis on viinud selleni, et tagasi tööle meelitatakse juba pensionile läinud töötajaid.

«Praegu on töösuhtes ehitajaid küll üsna palju, ent hulk kogenud töökäsi on puudu ning olukord läheneb peaaegu kogu tööstusharus levivale töötajatepuudusele,» ütles Soome ehitajate ametiühingu (Rakennusliitto) esindaja Sami Pakarinen ajalehele Aamulehti.

Tagasi tööle on palutud isegi endisi töölisi ja töödejuhatajaid, kes on pensionile läinud, kuna sektorisse on vaja just kogemustega inimesi. Üheks tööjõukriisi põhjuseks peetakse seda, et töödejuhatajate koolitusprogrammid lõpetati alates 2007. aastast, samas tehakse küll spetsialiseerunud ehitusjuhtimise koolitusi, ent need ei pruugi sektorisse tuua nii kiiresti uusi kogenud töötajaid.

Soome ehitajate ametiühing märkis, et ehitustööstuse buum algas umbes aasta tagasi ning uute hoonete ehitamise lepinguid sõlmiti laiahaardeliselt. Omanäoline on samas see, et juuli seisuga on Soomes ligi 5000 töötut ehitajat, kes kuuluvad ametiühingusse, samas jääb just kogenud töökäsi ikka puudu. Suurim on ehitussektori töötuse määr Kainuu maakonnas (16,3 protsenti).

Statistika näitab ka, et võõrtööliste saabumine Soome on stabiliseerunud. Umbes viis protsenti ametiühingu liikmetest on täna välismaalased – kokku umbes 3500 inimest peamiselt Eestist, Venemaalt ja Poolast. Kokku on Soomes hinnanguliselt 20 000 võõrtöölist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles