Lugeja küsib: kas kodus on üldse mõtet prügi sorteerida? (3)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasututest asjadest vabanemine annab tihti kergema tunde.
Kasututest asjadest vabanemine annab tihti kergema tunde. Foto: Panthermedia / Craig Robinson

«Viimasel ajal on järjest tihedamini päevakorral küsimus, kas vastab tõele, et jäätmeid eraldi sorteerima ei pea, sest prügikäitleja teeb seda nagunii oma tehases?» küsib lugeja Ragn-Sellsi kuukirjas.

Vastab Ragn-Sellsi turundus- ja kommunikatsioonijuht Rainer Pesti.

Paraku ei ole see väide päris tõene. Olmejäätmetest on võimalik välja võtta metalle ja natuke plaste, aga isegi kui kaasata kogu tipptehnoloogia, siis pole olmejäätmetest siiski võimalik välja võtta rohkem kui 20 protsenti taaskasutatavaid materjale. Täna läheb 90 protsenti Eesti olmejäätmetest siiski põletamisele. Kuigi jäätmetest energia tootmine on parem kui nende ladestamine prügimäele, pole pikas perspektiivis energiatootmine kuigi roheline lahendus. Eesmärgiks peab olema suunata võimalikult palju materjale taaskasutusse.

Miks peab prügi sorteerima?

Kujutage ette, et niisked, märjad või roiskuvad biojäätmed on segamini vanapaberiga - seal leidub pooltühje piimapakke ja jogurtitopse, mähkmeid, liiva jms. Isegi kui tehnoloogia abil oleks võimalik need jäätmeliigid üksteisest eraldada, on tulemuseks nii määrdunud «kompott», et keegi pole valmis seda enam taaskasutama, sest selle pesemiseks ja puhastamiseks kulub palju energiat ja vett.

Kui vaadata olmejäätmeid, mis tulevad Ragn-Sellsi jäätmekütusetehasesse, on selge, et seal on tegelikult 40-50 protsenti materjale, mis oleks võinud minna taaskasutusse. Kuid selleks, et neid taaskasutada, peaksid jäätmed olema enne eraldi liigiti kogutud - eraldi tuleks koguda biojäätmed, vanapaber ja plastpakendid.

Kui olete kodus teinud natuke eelsorteerimist (biojäätmed, vanapaber, pakendid eraldi), siis nn eelsorteeritud jäätmeid saab juba täna robotitega sorteerida küll. Nad ei ole küll kaugeltki täiuslikud, aga pakendite sorteerimiseks sobivad üsna kenasti. Paraku olmejäätmete sorteerimine robotitega nii, et sellest ka reaalselt taaskasutatavaid materjale kätte saaks, veel lähitulevikus võimalik ei ole. Seni peame kodus ise oma panuse sorteerimisse andma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles