10 asja, mida ei maksa mikrolaineahju panna

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikrolaineahi. Illustreeriv foto.
Mikrolaineahi. Illustreeriv foto. Foto: Liis Treimann

Mikrolaineahi on mõne kodukoka jaoks justkui imemasin, ent kui seda ei kasutata vastavalt tootja juhistele, võib see halvemal juhul põlengu või plahvatuse tekitada.

On mitmeid asju, mis mikrolaineahju ei kuulu, sest need võivad ohtu tekitada või halvendab ahi ise nende toitude kvaliteeti, vahendab LittleThings. Seepärast ei tohiks mikrolaineahjus kuumutada järgnevat kümmet asja.

Terve muna. Kui omletti või munaputru võib vajadusel kiirelt mikroahjus soojendada, siis terve muna sinna panek on rumal tegu. Toores muna kuumeneb kiiresti, munakoore all algab aurustumine, mis pressib koore katki ning võib tekitada väikse plahvatuse. Seda segadust keegi ilmselt hiljem koristada ei taha.

Plastikkarbid, mis pole märgistatud kui kuumutamiseks sobivad. Mõnda plastikkarpi võib mikrolaineahjus soojendada ning neil on peal ka vastav märge. Kui soojendad toitu suvalises karbis, siis riskid sellega, et plastikust eralduvad ühendid võivad sattuda toidu sisse.  

Viinamarjad. Üllatuslikult võivad ka viinamarjad mikrolaineahjus plahvatada, sest seade kulutab väikeste marjade soojendamiseks liialt energiat.

Kuldäärega taldrikud. See peaks olema lausa rusikareegel, et sellised nõud mikrolaineahju ei kuulu, kuna võivad samuti süttida.

Paberkotid. Kui toidukohast kaasa saadud pruuni paberkotti kuumutada, võivad sealt toidu sisse eralduda mürgised ühendid koti peal olevast tindist või taaskasutatud materjalist paberist. Samuti võib paberkott mikroahju intensiivses kuumuses põlema süttida.

Stüroplastist karbid. Nende puhul tasub samamoodi vaadata, kas toidukarbil on märge, et seda võib mikroahjus soojendada. Mõnda seesugust karpi tohib, teistest võib jällegi toidu sisse sattuda mürgiseid ühendeid.

Toores koorimata kartul. Sarnaselt toorele munale võib kartul mikrolaineahjus kuumutades tekitada suure segaduse, sest siin tahab samamoodi kuumenev aur kartulikoore alt välja pääseda. Kui sul on tingimata vaja terve toores kartul mikrolaineahju panna, peaks selle sisse kahvliga mõned augud torkama.

Termostass. Enamasti on neis nii plastikust kui ka roostevabast terasest osi, mis mikrolaineahju intensiivset kuumust välja ei kannata.

Tšillipiprad. Kui tuliseid pipraid mikrolaineahjus kuumutada, eralduvad neist vürtsikad aurud, mis ahju ust lahti tehes satuvad sulle silma ja kurku – see ei saa olla kuigi meeldiv tunne.

Tühjus. Kui jooksutad mikrolaineahju ilma sinna sisse midagi panemata, pole sealsel energial kuhugi rakenduda, mis on masina jaoks halb ning võib seda kahjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles