Tõed Powerball megaloterii võitjatelt: kuidas suurvõit elu muudab (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Powerball loterii.
Powerball loterii. Foto: SCANPIX

Kuigi loto suurvõit tundub lubavat igavest rahulolu, tuleb õnnelikel lotovõitjatel siiski rinda pista probleemidega, mida nad seni ette ei kujutanud.

Mullu jaanuaris purustati Powerballis kõigi aegade jackpoti võitmise rekord, mil 1,5 miljardi dollari suuruse jackpot'i osaliseks said kolm õnnelikku lotomängijat, vahendab portaal The Balance. Piletid olid ostnud Maureen Smith ning abielupaarid John ja Lisa Robinson ning Mae ja Marvin Acosta. Võitjatel on aga tagantjärgi jagada nõuandeid ja õppetunde, mida teha, kui nõnda suur lotovõit ootamatult sülle kukub.

Ära vormista võitu koheselt. Tundub küll loogiline, et kui taskus on suurvõiduga lotopilet, tahaks selle ruttu rahaks teha, et ei oleks ohtu seda ära kaotada. Kiirustamise asemel võiks aga enne vastu võtta mõned olulised otsused. Nimelt ootas lotovõitja Maureen Smith kuu aega enne kui võidu vormistas, perekond Acosta lausa pool aastat, väites, et vajavad aega, et koguda kokku nõuandjatest meeskond. Robinsonid seevastu läksid esmalt esinema telesaatesse ning vormistasid võidu alles pärast seda, mis oli paljude jaoks šokeeriv. John Robinson tõdes, et tal oli tõepoolest hirm linnas ringi sõita, suurvõiduga lotopilet kaasas, kuigi lõpuks läks neil kõik hästi. Enne võidu vormistamist on oluline uurida, kui kaua seda välja võtta saab ning kas võit väljastatakse kohe ühe maksena või mitme osamaksena ning kas lotovõitjal on võimalik jääda avalikkuse ees anonüümseks.

Hangi endale usaldusväärsed esindajad. Lotovõitjad tõdevad, et mitmemiljonilise lotovõidu puhul tuleks värvata minimaalselt raamatupidaja, advokaat ning investeerimisnõustaja, kes kõik on kursis suurte rahasummade käsitlemisega. Õige meeskonna leidmisega võib minna aega ning välistama peaks kõik kahtlused ja riskid. Näiteks Robinsonid läksidki alt sellega, et just advokaat soovitas neil osaleda telesaates veel enne, kui neil võit reaalselt käes oli. Kui lotovõitja päralt on aga meeskond, keda ta saab usaldada, siis on vähetõenäoline, et raha kaob kiirelt ja arutult käest.

Kaitse oma privaatsust. Kuigi soov suurest õnnest kogu maailmale kuulutada on suur, siis tegelikkuses tuleb emotsioonid hoida pigem vaka all. Kui inimesed kuulevad, et tema tuttavast on saanud üleöö multimiljonär, hakkavad nad seda koheselt ära kasutama. Lotovõidust on mõistlik rääkida vaid vähestele sõpradele-sugulastele. Smithid hoidsid lotovõitu saladuses nii oma kolleegide eest ning käisid samamoodi tööl edasi, esiti ei rääkinud nad midagi isegi oma täiskasvanud lastele. Ka Acosta perekond jäi väga privaatseks, kolis vargsi uude kohta elama ega suhelnud kordagi meediaga. Suhtlemise põhimõtted tuleks läbi mõelda kõigiga, kes võiksid tahta lotovõitjale külje alla ujuda ja suurest varandusest osa saada.

Ära tee elus suuri muudatusi. Üleöö töölepingu üles ütlemine ning suurte ostuotsuste tegemine ei pruugi olla mõistlik. Lotovõitjad tõdevad, et kuigi süllekukkunud õnn näib justkui avavat uue maailma, ei ole see tegelikkuses nii. Äkilised muudatused pole head ühelegi inimesele. Samuti märgivad võitjad, et kui töölt ära tulla, hakkaks lõpuks igav käed rüpes istuda. Sama kehtib pidutsemise või reisimise kohta, ühel hetkel väsitab see lihtsalt ära. Mõistlikum on töötada oma edasise eelarve kallal ning panna paika, kui kaua see varandus püsida võiks. Seda võiks kasutada ka seemnena mõne projekti või investeeringu alustamiseks.

Ole valmis emotsioonideks. Võib oletada, et hiiglaslik lotovõit toob vaid õnne ja rõõmu, ent suure summa võitmisel on ka rohkelt teisi tagajärgi. Smithid mainisid, et meedia tähelepanu oli meeletu ning mees võttis stressist ligi viis kilo alla. Ka Robinsonid tõdesid, et võit põhjustas neile tohutul hulgal stressi. Niisamuti võib eeldada, et raha teeb väga raskeks ka suhted sõprade ja sugulastega.

Kas lotopileti numbrid peaks valima ise või laskma valida automaatsel süsteemil? Tehniliselt peaksid mõlemad variandid tagama mängijatele võrdsed võimalused. Kuigi paljud jäävad lootma sellele, et nende sünnikuupäevad või muud märgilised numbrid toovad edu, on sel siiski väike tõenäosus. Robinsonid ja Acostad lasid oma võidunumbrid valida süsteemil, Maureen Smith mängis aga samade numbritega, mida ta oli kasutanud juba 30 aastat, seega see kindel kombinatsioon tõi talle viimaks edu. Samas nagu näha, on võiduvõimalus nii numbreid ise valides kui ka automaatselt valida lastes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles