Elron muudab kapitaalselt oma piletimüügisüsteemi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal hakatakse Elroni rongidesse paigaldama piletimasinaid.
Sel nädalal hakatakse Elroni rongidesse paigaldama piletimasinaid. Foto: Elron

Elron alustab üleminekut uuele piletimüügisüsteemile, kus suurima muudatusena ilmuvad rongidesse piletimasinad.

Elroni juhatuse esimehe Andrus Ossipi sõnul on seni kasutusel olev piletimüügisüsteem pärit aastast 2010, mistõttu vajas see kaasajastamist. Uus terviklik elektrooniline piletimüügisüsteem pakub aga piletiostuks mugavamaid võimalusi nii veebis kui rongis pileti soetamisel.

Sel nädalal hakatakse rongidesse paigaldama piletimasinaid, paigaldustööd jõuavad lõpule augusti jooksul, seejärel on piletimasinad testimisel. Reisijad saavad masinast pileteid osta testperioodi lõppedes.

Esialgu saab masinast pileteid osta Elroni sõidukaardiga. Tallinlastele ja Saue elanikele on vastavas tsoonis sooduskaardina kasutatav ka Ühiskaart, mida saab piletimasinas kasutada sõidusoodustuse registreerimiseks (kehtib I-V tsooni piletitele) ning tasuta sõiduõiguse valideerimiseks (Tallinna ja Saue elanikud vastavalt I ja II tsoonis). Tallinlane alustab Elroni kaardiga pileti ostmist ning registreerib näidatud kohas Ühiskaardi, mille alusel arvestatakse talle vastav soodushind. Rakenduvad mõlema kaardi soodustused, pileti eest saab tasuda Elroni kaardiga.

Piletimasinast ostetud piletid on alati kümme protsenti soodsamad, nagu ka klienditeenindajalt sõidukaardiga ostetud piletid. Iga masina juurde paigaldatakse juhised ja voldikud, millega saab tutvuda juba testperioodi vältel, samuti Elroni kodulehel.

Piletimasin loob eeldused ka kontaktivaba pangakaardi kasutamiseks ning võimalus kaardimakseks elektrirongides peaks teoks saama 2018. aasta esimeses pooles.

Piletihindades hetkel muudatusi kavas ei ole.

Piletimüügisüsteemi loojaks valiti riigihankega AS Ridango, kelle loodud on elektroonilised piletisüsteemid nii Tallinnas kui Tartus, aga ka mitmel pool Põhjamaades. Ridango tegevjuhi Erki Lipre sõnul töötati spetsiaalselt Elroni rongide jaoks välja uuenduslik piletimasin, samuti täiendati kaugliinide spetsiifikast tulenevat süsteemi funktsionaalsust, mis erineb suurel määral linnades kasutatavast äriloogikast.

«Suure puutekraaniga iseteeninduslikud validaatorid rongides on kahtlemata uus ja innovaatiline lähenemine kogu Euroopa kontekstis. Loodame Elronit tuua eeskujuks teistele rongifirmadele ja kasutada sarnast lahendust edaspidi ka muudes projektides,» lisas ta.

Elroni rongides kasutatavate erinevate piletiostu võimaluste ühtlustamiseks ja lihtsustamiseks asendatakse pilet.ee keskkonnast ID-kaardile ostetavad piletid Ühiskaardile ostetavate piletitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles