Hea teada: need puu- ja köögiviljad püsivad värskena kuude kaupa

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidrunid, laimid ja apelsinid säilivad kaua.
Sidrunid, laimid ja apelsinid säilivad kaua. Foto: Panthermedia / LightField Studios

Mõned puu- ja juurviljad võivad oma värskust ja mahlast maitset hoida isegi mitmete nädalate või kuude kaupa, kui neid hoolikalt säilitada.

Toiduportaal Mashed teeb ülevaate, milliseid värskeid saadusi tasub osta, kui oled huvitatud sellest, et need kohe paari päevaga plekiliseks ja mädaseks ei läheks.

Õunad – need säilivad hästi juba sahvris või kapis hoides, ent kui panna need külmkappi, võib õun värskena püsida mitu kuud. Sellest, et õun hakkab vananema, annab märku aga selle pehmenemine ja väikeste kortsude teke.

Kapsas – kapsal on samuti märkimisväärne eluiga, eriti kui seda ettevaatlikult käidelda (et see ei saaks muljuda ega muutuks pehmeks), külmikus hoida ning mitte pesta enne, kui seda tõesti sööma hakkad.

Tsitruselised – väiksemat sorti tsitruselised nagu sidrun ja laim võivad laual või külmikus seista pikka aega, enne kui näitavad mädanemise märke. Kui hoida neid kilekotiga külmikus, pikeneb nende eluiga veelgi.

Apelsin – sarnaselt oma pisikestele sugulastele peavad apelsinid vastu paar-kolm nädalat, külmikus kuni kaks kuud. Kui oled apelsini aga lahti lõiganud, peaks selle ära sööma paari päeva jooksul.

Küüslauk – terve küüslauk on üks pikima säilivusajaga köögivilju, mis peab julgelt vastu pool aastat, enne kui näitab halvaksminemise märke. Küüslauk, millest on mõned küüned juba eemaldatud, säilib samuti vähemalt kuu aega. Küüslauku tuleb säilitada pimedas ja kuivas kohas, kus sellele oleks ka õhu ligipääs. Hakitud küüslauku tuleb aga hoida külmikus.

Granaatõun – terve vili püsib kodus värskena mitu nädalat, ent sellest välja nopitud seemned tuleks hoida külmikus suletud karbis, kus need säilivad samuti paar-kolm nädalat. Kui granaatõun muutub pruunikaks ja pehmeks, hakkab see halvaks minema.

Sibul – köögikapis või sahvris võib sibulaid julgelt hoida kuni kuus kuud, kui tegu on pimeda ja kuiva kohaga, kus ka õhk ringleb. Sibulate säilitamiseks sobib hästi ka paberkott. Külmikus peavad aga sibulad vastu kuni kaheksa kuud.

Kartul – sahvris hoides on oluline, et kartulid ei seisaks soojal temperatuuril ega kogeks temperatuurimuutusi. Õigesti säilitades püsivad kartulid maitsvana 2-5 nädalat, külmikus hoides aga kuni neli kuud.

Porgand – terveid tooreid porgandeid tuleks sarnaselt teistele köögiviljadele säilitada kile- või paberkotis jahedal temperatuuril, kus need säilivad 2-4 nädala vältel. Kui märkad porgandil valgeid plekke, on see märk sellest, et need hakkavad kuivama ning tuleks õige pea ära süüa. Pehmeks ja mädaseks muutunud porgandid peaksid aga kiiresti leidma tee prügikasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles