Piima- ja lihatootjad saavad kriisi vaibudes kergemalt hingata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piima hind on tõusuteel.
Piima hind on tõusuteel. Foto: Pexels

Piima- ja lihatootjad saavad üle mitme aasta toodangu eest väärilisemat tasu, mis võimaldab neil majandamist jätkata; tarbijal tuleb samas leppida, et kriisiaastatel poodides langenud hinnad seetõttu taas kerkivad.

«Piima ja piimatoodete hinnatõusu põhjus pole ju mingi saladus − toorme hind on tõusnud. Peaksime rõõmustama, et põllumees saab oma toodetud piima eest väärilisemat tasu,» ütles Farmi Piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspoolik Põhjarannikule.

Savala ja Revino farmis piimakarja kasvatav Mihkel Olt lisas samuti, et seda ei tasu võtta kui hinnatõusu, vaid kui hinna taastumist või sinnapoole liikumist.

Mullu suvel püsis piima kilohind enamasti 20 sendi ringis, sügisel hakkas hind pisitasa kerkima ning nüüd makstakse kilo eest jälle 30 senti ja pisut rohkemgi.

«Praegu ei saa enam väga nuriseda, juba julgeme jälle investeeringutele mõelda,» ütles Ingli talus moodsat robotlauta majandav Kunnar Kuusmik. Ka Mihkel Olt ei plaani praegu karja suurendada, ent on omadega jõudnud plussi ja hakkab kriisist vaikselt väljuma.

Eesti toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp ütleb, et tegemist on hindade taastumisega ning sellel on kaks peamist põhjust. Kõigepealt tooraine suur hinnatõus nii piima kui ka liha puhul (sealihakilo maksis vahepeal alla kolme euro), teiseks tööjõukulude kasv.

Sealiha hinnal on veel üks mõjutaja − sigade Aafrika katk, mille tulemusena sealiha lihtsalt ei jätku.

Loe pikemalt Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles