Aia- ja põllusaadused valmivad paarinädalase nihkega

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarikad.
Vaarikad. Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud põllumehed ja loodusuurijad ütlevad justkui ühest suust, et sel suvel on looduse protsessid paari nädalaga nihkes.

Ettevõtja ja loodushuvilise Hillar Lipu sõnul vinduvad looduse protsessid tänavu nädal-kaks kindlasti, kirjutab Saarte Hääl. «See on üldiselt täheldatav – nii marjade küpsemises kui ka koduaias ja ka lindude elus, mesilastest rääkimata,» lisas ta. Muret valmistab talle tänavune meesaak, mille korje on kohati vägagi tagasihoidlik.

Pähkla põllumees Aivar Lember sõnas, et tänavu on peaaegu kõikide põllukultuuride valmimine nihkunud hilisemaks. «Ajaliselt peaks tuder juba koristatud olema, tema 80–90 päeva on täis juba,» tõdes põllumees ja märkis, et ka talinisu peaks ammu koristatud olema.

Kauaaegse põllusaaduste kasvataja Helve Turja rääkis, et eelkõige maasikad olid hilised, mille põhjuseks peab ta talve puudumist. Hilinemist võis märgata ka vaarikate puhul, sest esimesi marju sai korjata tavapärase juuli alguse asemel alles kuu lõpus. Ka küüslauku hakati alles praegu võtma.

Loe pikemalt Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles