Töökohad, mis võivad kümne aasta pärast hääbunud olla

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigupostiga enam palju kirju ei saadeta.
Tigupostiga enam palju kirju ei saadeta. Foto: Panthermedia / Andriy Popov

Tehnoloogia areng hõlbustab paljusid toiminguid ning loob juurde töökohti, millest me aastate eest ei osanud mõeldagi. Küll aga võivad töömaailmas toimuvad muutused viia selleni, et mõne ameti esindajat pole varsti enam vaja.

Bleubloom portaal pakub näiteid töökohtadest, mis võivad kümne aasta pärast maailma eri paigus juba ebavajalikud olla ning seetõttu kaovad mõnel pool ajalukku.

Müüja/kassapidaja. Tehnoloogia võimaldab aina enam edusamme selles, kus, kui kaua ja kuidas me oma igapäevaoste teeme ning inimesed eeldavadki juba vähem inimlikku kontakti. Iseteeninduskassade populaarsuse kasvu, veebi kolinud kaupluste ning teistegi automatiseeritud protsesside alusel võib arvata, et traditsioonilise kassapidaja karjääril pikka eluiga enam pole.

Telemarketer. Vanaaegne telemarketing võib tulevikus uuenduste alla mattuda, sest inimesed ei kasuta telefoni enam nii nagu varem (pelgalt helistamiseks) ning eelistavad pakkumisi saada e-kirjade või mobiilisõnumite teel.

Reisikonsultant. Aina enam inimesi eelistab oma reisi planeerida ilma kolmanda osapoole abita ehk otsib endale ise soodsad lennupiletid ning broneerib majutuse, kusjuures aina kasvav trend on kodumajutuse kasutamine. Kuna internet on reisikorralduse inimeste jaoks juba nii mugavaks teinud, siis ei pruugi ka reisikonsultandi ametikohal enam helget tulevikku olla.

Taksojuht. Selle ametikoha löövad kõikuma sõidujagamisteenused, kuna inimesed eelistavad endale auto tellida kiirelt ja mugavalt mobiiliäpi kaudu, mitte enam dispetšerile helistades. Praegu peavad taksojuhid selliste trendidega kaasas käima ning püüdma kliente sellegipoolest enda juures hoida.

Kirjastaja. Kuna nii uudiseid kui ka raamatuid saab juba lugeda mobiilist, süle- ja tahvelarvutist, ei näe paljud inimesed enam mõtet endale lehti koju tellida või raamatuid osta. See teeb aga raskeks kirjastuste ja trükikodade töötajate elu, kellest nii mõnigi peab alla vanduma digimeediafirmadele.

Postiljon. E-posti kasutamine ning tugeva pakiautomaadivõrgustiku loomine on viinud selleni, et inimesed saavad suurema osa oma kirju ja pakke saadetud ning vastu võetud ka ilma postitöötaja abita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles