4 värsket petuskeemi, millest peaksid hoiduma

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmeid üritatakse õngitseda ka mobiilisõnumite kaudu.
Andmeid üritatakse õngitseda ka mobiilisõnumite kaudu. Foto: Panthermedia/ Andriy Popov

Kuna suvel liiguvad inimesed rohkem maailmas ringi, hoogustuvad ka majutusega seonduvad petuskeemid. Samuti ei saa unustada petturite klassikalisi katseid inimeste isiklikes andmetes nuhkida.

Business Insider teeb ülevaate, milliste petuskeemidega on kergeusklikke tülitatud eelkõige sel aastal.

Küsimus tarneinfo kohta. Postkasti potsatab e-kiri pealkirjaga: «Re: Re: Shipping info», mis tuleb tuntud usaldusväärselt kaubamärgilt ning viitab justkui kauba tarnega seotud küsimusele. Selle e-kirjaga on lihtne alt tõmmata inimesi, kes tellivad sageli kaupu veebipoodidest ning avavad hajameelselt selle kirja. Kirjas sisalduv link viib kasutaja aga saidini, mis käivitab tema arvutis pahavara. Tegu on ühe sellesuvise sagedasema petuskeemiga ning paratamatult see tõesti töötab, kuna sihtmärgiks on just kiire eluviisiga kontoritöötajad, kes pikemalt mõtlemata lingile klõpsavad, arvates, et tegu on mõne nende tellimuse või tööasjaga.

SMiShing ehk andmepüük SMS-sõnumite kaudu. Telefonile saabub sõnum, kus su pank annab teada, et kontoga on probleem ning pead koheselt oma andmeid kinnitama/värskendama. Jällegi on justkui teada-tuntud saatjalt tulnud sõnumis link, millele inimene pahaaimamatult vajutab. Kuna inimesed muutuvad kahtlaste e-kirjade ja võõrastelt numbritelt tulevate kõnede suhtes umbusklikuks, siis on petturid asunud kergeusklikke püüdma ka lühisõnumite teel. Sarnaselt e-kirjadele tasub sõnumis sisalduvasse linki skeptiliselt suhtuda ning parem mitte seda avada.

Toetused Facebookis. Facebookis lisab su sõbraks ning asub suhtlema vana tuttav, kes räägib tulusatest toetustest või boonustest, mida hakkad saama siis, kui kannad väikse ettemaksu mõne ettevõtte või agentuuri kontole. Kuigi tegu näib olevat su oma tuttavaga, on tegelikult tema konto üle võtnud või samanimelise varikonto loonud petturid. Ilmselgelt on nende eesmärk asuda suhtlema võimalikult paljude inimestega ning neilt raha välja meelitada. Tuleb meeles pidada, et pelgalt Facebookis või muus suhtlusportaalis nähtud lubaduse või postituse järel ei tohi hakata kellelegi makseid tegema. Kui vana sõber tõepoolest palub sul endale või teisele osapoolele raha kanda, siis kontakteeru temaga väljaspool internetti ning küsi, millega on tegu.

Airbnb pettused. Leidsid Airbnb saidil ideaalse majutuskoha, mida oli lihtne broneerida ning suhtled nüüd selle omanikuga. Ta ütleb, et üüris paraku korteri just selleks kuupäevaks juba välja, ent pakkuda on veel teinegi lähedalasuv koht. Jällegi ilmub välja salakaval link, mis viib kasutaja peaaegu täpselt Airbnb-le sarnanevale lehele, ent siiski pole seda. Kui seal makse teha, kaotad nii oma raha kui ka võid majutusest unistama jäädagi, sest seda pole olemas. Alternatiivse majutuskoha pakkumine on üks Airbnb petuskeemide osi, ent üldiselt võiks vältida iga Airbnb-välist makset, mida majutuse pakkuja palub sul teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles