Seitse vähetuntud fakti pitsa kohta

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pitsa.
Pitsa. Foto: Panther Media/Scanpix

Maitsva pitsa ajalugu ulatub sajandite taha, ent tänapäeval saab seda valmistada juba ka 3D printeri abil.

Toiduportaal Mashed reastab seitse huvitavat fakti paljude lemmiktoidu pitsa kohta.

Ameeriklased söövad veel enam pitsat kui muu maailm arvab. Kuigi pitsa on itaaliapärane toit, on ameeriklased selle vägagi omaks võtnud. Keskmine ameeriklane sööb nimelt aastas 46 pitsalõiku, igal aastal müüakse 300 miljardit pitsat ning igal sekundil süüakse USAs ära 350 pitsaviilu.

Pitsat on kasutatud rünnaku osana. Pitsa pole pelgalt kahjulik kehakaalule, vaid sellega võib ka inimesi rünnata. Näiteks Floridas Miramari linnas viskas pitsakuller oma ründajaid tulise pepperoni-pitsaga ning pistis jooksu – ilma selleta poleks ta varaste käest nii kergelt pääsenud.

Havai pitsa leiutati Kanadas. Tänavu on internetis peetud sõnasõdu selle üle, kas magus ananass peaks käima soolase pitsa peale nagu see on kirjas klassikalises Havai pitsa retseptis. Havai pitsa leiutajaks on kreeklane Sam Panopoulus, kes avas Kanadas pitsarestorani ning 1962. aastal pitsale uusi lisandeid otsides võttis kasutusele konservananassi. Selle sammuga panigi ta aluse ühele kõige vastuolulisemale pitsakomponendile.

NASA 3D printer võib pitsa valmistada vähem kui viie minutiga. Riiklik aeronautika- ja kosmosevalitsus NASA on saatnud inimese kuule, ent leiutanud ka BeeHex nimelise 3D printeri, mis võib toota igasuguse kujuga pitsat.

Pitsasid viiakse olümpiale. Pitsameistrid võtavad mõõtu rahvusvahelistel pitsamängudel, kus valitakse muuhulgas parim tainavalmistaja, kiireim pitsade pakkija jm.

Maailma suurim pitsa valmis gluteenivabana. 2012. aasta detsembris valmistati Roomas maailma suurim pitsa, mis oli 1300 ruutmeetrit suur ning sisaldas üle 9000 kilo gluteenivaba jahu, et tõsta inimeste teadlikkust tsöliaakia kohta.

Maailma esimene pitsa kohaletoimetamine toimus kuningannale. Kui Itaalia kuninganna Margherita külastas Napolit, palus ta söögiks kohalikku toitu. Tema saatjad korraldasid talle toidu kohaletoimetamise linna parimast pitsarestoranist. Tegu oli Raffaele Esposito juhitava Pizzeria Brandi pitsakohaga, kust serveeriti kuningannale kolm Itaalia lipu värvides punase kastme, mozzarella-juustu ning basiilikuga pitsat. Esposito nimetas hiljem need pitsad kuninganna eesnime järgi Margherita pitsadeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles