Tasub teada: kuidas lahendada peamised muruprobleemid

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunis muru on iga aia ehe.
Kaunis muru on iga aia ehe. Foto: Panthermedia/ Mythja Photography

Ilus säravroheline muru kaunistab iga aeda, ent kui selle hooldamine sinnapaika jätta, võivad murule tekkida tühimikud või isegi pruunid-oranžid laigud.

Reader's Digest vahendab nõuandeid, mida ette võtta, kui muru hooldus on unarusse jäänud.

Kui muru ei kasva puude all. Et puude all olev ala oleks samuti haljas, mitte kuiv ja pleekinud, võib sinna istutada varjulisi kohti nautivaid aruheinu.

Kui muru ei kasva nõlval või kallakul. Kui see koht muutub päikese käes kuivaks ja palavaks, võib abi olla sagedasest kastmisest, samuti muru uuest külvamisest.

Kui murul kasvab ohtralt umbrohtu. Kevadel ja sügisel tasub murule kanda herbitsiide, sest iga uus pealekandmine hävitab erinevaid umbrohte. Kui probleem kordub ning aasta-paariga lahendust ei leia, võib vaja minna äärmuslikumat meetodit ehk muru uuesti istutamist.

Kui murul on hõredad kohad. Kevadel ja sügisel tuleb need alad puhtaks riisuda ning neile uuesti muruseemet külvata. Ala võiks enda jaoks ära märkida ning enne talve hoolikalt kasta ja hooldada. Pärast külvamist võib vaja minna igapäevast kastmist, et ala püsiks pidevalt niiske.

Kui murul on pruunid laigud. Neid tekitab murule tõenäoliselt Fusariumi-nimeline seeneperekond. Pruunidest aladest vabanemiseks tuleb neile sügiseti kanda fungitsiidi, täiustada drenaaži ning vähendada neil aladel võimalusel varjulisust.

Kui murul on oranžikad laigud. Neid tekitavad eelkõige roostehaigused murul, mis annavad märku muru toitainevaegusest. Sellist muru tuleks hooldada väetisega, tihti niita ning regulaarselt kasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles